Jump to content

Veli Harçi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Veli Harxhi
Nënshkrues i Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë
U lind në
Vdiq
KombësiaShqiptar

Veli Harxhi (Gjirokastër, 1850 - Vlorë, 1914) ishte veprimtar i klubit patriotik të qytetit, bashkë me Idriz Gurin e Hysen Hoxhën.

Bashkë me këtë të fundit, përfaqëson Gjirokastrën në kuvendin e Vlorës dhe firmoi aktin e pavarësisë, me siglën “Veli Harçi”. Harçi u gjend në Vlorë ditët e vendimit historik, duke pritur aty më pas delegatin tjetër gjirokastrit Hysen Hoxha dhe të tjerët. Kur këta u vonuan rrugës për në Vlorë nga bandat greke, që ndodheshin në jug të vendit. Lindur nga gjysma e dytë e shek. XIX dhe jetoi deri rreth dekadave të para të shek. XX në Gjirokastër.