Via Cassia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ruta e Via Cassia (ne ngjyre te gjelbër).

Via Cassia apo rruga Kasia ka qene nje rrugë romake e rendesishme qe vjen nga Via Flaminia ne afersi te Ura Milvianne afersi te Rome dhe, duke mos kaluar shumë larg nga Veii e duke përshkuar Etruria. Via Cassia kalon permes Baccanae, Sutrium, Vulsinii, Clusium, Arretium, Florentia, Pistoria, dhe Luca, duke u futur në Via Aurelia te Luna.

il sistema viario dell'antica Roma lungo la direttrice Nord-Ovest. In blu il primo tratto originale della via Aurelia, in rosso la via Cassia, in viola la via Clodia.

Via Amerina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Via Amerina ka qene nje rruge qe kthen nga Via Cassia afer Baccanae, dhe mbante drejt veriut përmes Falerii, Tuder, dhe Perusia, duke u rikthyer serisht te Via Cassia ne Clusium. Kur inkursionet e Faroald, Lombardasit Duka i Spoleto, e nderprene Via Flaminia, arteria jetike midis Romes dhe Ravennes, Via Amerina u përmirësua dhe u fortifikua në intervale, punime qe perfaqesojne disa pjese te ndertimeve te fundit te rruges te bera ne Itali ne Antikitetin e vonë. Si rrugë e re ushtarake dhe strategjike, Via Amerina "u bë thelbi i komunikimit te Italise perandorake dhe mbështetja kryesore per te ruajtur mendimin e italia perandorake ishte ende egzistente."[1]

Urat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për një vështrim te vendndodhjes së urave romake, shih Lista e urave romake.

Ka disa mbetje te ura romake pergjate rruges, perfshi këtu Ponte San Lorenzo dhe Ponte San Nicolao.

Sporti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rruga eshte perdorur pjesërisht për individual road race cycling si rute për 1960 Summer OlympicsRomë.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Jan T. Hallenbeck, "Pavia and Rome: The Lombard Monarchy and the Papacy in the Eighth Century" Transactions of the American Philosophical Society New Series 72.4 (1982 pp. 1-186) p 8.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stampa:List of Roman roads Stampa:1960 Summer Olympic venues Stampa:Olympic venues cycling