Video vëzhgimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Grafika Electronic Frontier Foundation (eff.org) e krijuar nga projektuesi i lartë i EFF Hugh D'Andrade për të ilustruar punën e EFF kundër mbikëqyrjes masive.

Televizioni me qark të mbyllur (CCTV) apo video vëzhgimi, është përdorimi i kamerave video për të transmetuar një sinjal në një vend të caktuar, në një grup të kufizuar monitorësh. Ai ndryshon nga televizioni i transmetuar në atë që sinjali nuk transmetohet hapur, megjithëse mund të përdorë lidhje pikë-për-pikë (P2P), pikë-për-shumë pikë (P2MP) ose lidhje me tela ose me valë. Edhe pse pothuajse të gjitha kamerat video i përshtaten këtij përkufizimi, termi përdoret më shpesh për ato që përdoren për mbikëqyrje në zona që kërkojnë siguri shtesë ose monitorim të vazhdueshëm (Videotelefonia rrallë quhet "CCTV").

Mbikëqyrja e publikut duke përdorur CCTV është e zakonshme në shumë zona në mbarë botën. Vëzhgimi me video ka gjeneruar debat të rëndësishëm për balancimin e përdorimit të tij me të drejtën e individëve për privatësi edhe kur janë në publik.

Kamerat e vëzhgimit në cep të një ndërtese.

Në impiantet industriale, pajisjet CCTV mund të përdoren për të vëzhguar pjesë të një procesi nga një dhomë qendrore e kontrollit, veçanërisht nëse mjediset e vëzhguara janë të rrezikshme ose të paarritshme për njerëzit. Sistemet CCTV mund të funksionojnë vazhdimisht ose vetëm siç kërkohet për të monitoruar një ngjarje të caktuar. Një formë më e avancuar e CCTV, duke përdorur videoregjistruesit dixhitalë (DVR), ofron regjistrim për ndoshta shumë vite, me një sërë opsionesh cilësie dhe performancash dhe veçori shtesë (të tilla si zbulimi i lëvizjes dhe sinjalizimet me email). Kohët e fundit, kamerat IP të decentralizuara, ndoshta të pajisura me sensorë megapikselë, mbështesin regjistrimin direkt në pajisjet ruajtëse të lidhura me rrjetin ose blic të brendshëm për funksionim krejtësisht të pavarur.

Sipas një vlerësimi, do të ketë rreth 1 miliard kamera vëzhgimi në përdorim në mbarë botën deri në vitin 2021. Rreth 65% e këtyre kamerave janë instaluar në Azi. Rritja e CCTV është ngadalësuar vitet e fundit. Përdorimi i kësaj teknologjie ka lehtësuar një rritje të konsiderueshme në mbikëqyrjen shtetërore, një rritje të konsiderueshme të metodave të monitorimit dhe kontrollit social të avancuar dhe një mori masash për parandalimin e krimit në të gjithë botën.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]