Vjedhja e vlerave kulturore (LDB)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Plaçkitje nazist i referohet vjedhja e artit dhe sende të tjera të vjedhur si rezultat i organizuar grabitje grabitje të vendeve evropiane gjatë kohës së Rajhut te Tretë nga agjentët që veprojnë në emër të pushtetit nazist ne Gjermani. Plaçkitjet janë kryer nga 1933 deri në fund të vitit Lufta e Dytë Botërore, edhe pse më i madh u plaçkitje të fituara gjatë luftës. Përveç të para të ndyra, si dhe monedha argjendi, sende kulturore me rëndësi të madhe janë të vjedhura, duke përfshirë piktura, qeramikë, libra, dhe thesaret fetare. Edhe pse shumë nga këto objekte u gjetën nga Aleatët menjëherë pas luftës, shumë të tjera janë ende të zhdukur. Aktualisht, ka filluar një përpjekje ndërkombëtare për të identifikuar plaçkitje nazist që ende mbetet të zhdukur, me qëllim të kthimit në fund të fundit artikuj për familjet e tyre pronarëve të ligjshëm.

Grabitje sistematike naziste[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Adolf Hitler ishte një artist i pasuksesshëm te cilit iu mohua pranimi në Vjenë Akademia e Arteve të Bukura. Megjithatë, ai mendonte për veten si një njohës të artit dhe kur ai u bë Kancelar i Gjermanisë, ai në fuqi ideal e tij estetike për kombin. Lloji i artit që ishte favorizuar midis Hitlerit dhe partisë naziste ishin klasike portrete dhe peizazhe nga Master Vjetër, veçanërisht ato të origjinës gjermane. Artit modern që nuk përputhen me këtë u mbiquajt degjeneruar je nga perandori i tretë.

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lexo me tej[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Feliciano, Hector. The Lost Museum, Harper Collins, New York, 1997
 • Harclerode, Peter and Pittaway, Brendan. The Lost Masters: WWII and the Looting of Europe's Treasurehouses, Orion Books Ltd, London, 1999
 • Löhr, Hanns Christian: Das Braune Haus der Kunst: Hitler und der Sonderauftrag Linz, Akademie-Verlag, 2005 ISBN 3-05-004156-0
 • Nicholas, Lynn. The Rape of Europa, Macmillan, London, 1994
 • Petropolis, Jonathan. Art as Politics in the Third Reich, University of North Carolina Press, Chapel Hill, 1996
 • Petropolis, Jonathan. The Faustian Bargain: The Art World in Nazi Germany, Penguin Press, London, 2000
 • Roxan, David and Wanstall, Ken. The Jackdaw of Linz; the Story of Hitler's Art Thefts. London, Cassell, 1964.
 • Schwarz, Birgit: Hitler's Museum. Die Fotoalben Gemäldegalerie Linz, Wien, Böhlau Verlag, 2004 ISBN 3-205-77054-4
 • OSS Report: Activity of the Einsatzstab Rosenberg in France, 15 August 1945
 • Aly, Götz: Hitler's Beneficiaries: Plunder, Racial War, and the Nazi Welfare State. Metropolitan Books. January, 2007 ISBN 0-8050-7926-2, ISBN 978-0-8050-7926-5
 • Nancy Yeide: Beyond Dreams of Avarice: The Hermann Goering Collection. Laurel Publishing. 2009. ISBN 978-0-9774349-1-6 (Foreword by Robert M. Edsel)
 • Robert M. Edsel (Contributions by Brett Witter): Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves and the Greatest Treasure Hunt in History. Center Street. 2009. ISBN 978-1-59995-149-2

Lidhje te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]