Vladislav Grammarian

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Vladislav Grammarian ishte një bullgarmurg i krishterë, shkrues, historian dhe teolog aktiv në Serbinë dhe Bullgarinë mesjetare, konsiderohet si pjesë e dy serbëve [1] [2] dhe korpusit letrar bullgare. Koleksionet e dorëshkrimeve të tij përbëjnë një përmbledhje të përkthimeve dhe teksteve origjinale bullgare dhe serbe të prodhuara midis shekujve XIII dhe XV.

Tekstet e tij janë porositur në mënyrë kronologjike, duke filluar me Koleksionin e 1465 pasuar nga Koleksioni i Zagrebit (1469), Koleksioni Adrianti (1473), Rila Panegyric (1479) dhe dy koleksione të tjera tekstesh të përpiluara në vitet 1470 dhe 1480.

Jeta personale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vladislav lindi më 1420 në fshatin Artana (në Kosovën e sotme ), në Despotatin serb . Artana ra në duart e osmanëve në 1455, kurse Despotati në 1459. Historianët pohojnë se ai e mori arsimin në shkollën e Kostandinit të Kostenets . Më 1455 u transferua në fshatin Mlado Nagorichane, vetëm në veri të Kumanovës . Vladislav e kaloi pjesën më të madhe të jetës në një manastir rrëzë malit të Karadakut . Ka prova që ai qëndroi në manastirin e Rilës ; atje, ai shkroi mbi Reliket e Shën Gjonit dhe vepra të tjera mbi mbrojtësin bullgar Shën Gjonin e Rilës .

Klaus Trot vëren se gjuha e tij përmban tipare të fjalimit serb në afërsi të Artanës. [3] Gjuha e tij, megjithëse pasqyron veçoritë fonetike serbe, gjithashtu pasqyron veçori morfologjike dhe sintaksore bullgare.

Trashëgimia kulturore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ai është pjesë e korpusit letrar të Serbisë [4] dhe Bullgarisë. [5] [6]

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Stara Srpska Knjizevnost". Scribd (në anglisht). Marrë më 2018-12-13.
  2. ^ "Jovan Deretic: Kratka istorija srpske knjizevnosti". www.rastko.rs (në bullgarisht). Marrë më 2018-12-13.
  3. ^ Klaus Trost, Untersuchungen zur Übersetzungstheorie und praxis des späteren Kirchenslavische, 1978, p. 29
  4. ^ Janićijević, Jovan (1998). The cultural treasury of Serbia (në bullgarisht). IDEA. fq. 158.
  5. ^ Cizevskij, Dmitrij (2000). Comparative History of Slavic Literatures (në bullgarisht). Vanderbilt University Press. fq. 45. ISBN 0-8265-1371-9.
  6. ^ Matejić, Mateja; Karen L. Black (1982). A Biobibliographical handbook of Bulgarian authors (në bullgarisht). Slavica Pub. fq. 76–77. ISBN 0-89357-091-5.