Jump to content

Vonesa e rrjetit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Vonesa e rrjetit është një karakteristikë e dizajnit dhe performancës së një rrjeti telekomunikacioni. Ai specifikon vonesën për një pjesë të të dhënave për të udhëtuar nëpër rrjet nga një pikë fundore e komunikimit në tjetrën.[1]  Zakonisht matet në shumëfisha ose fraksione të sekondës. Vonesa mund të ndryshojë pak, në varësi të vendndodhjes së çiftit specifik të pikave fundore komunikuese. Inxhinierët zakonisht raportojnë vonesën maksimale dhe mesatare, dhe ata e ndajnë vonesën në disa pjesë:

  • Vonesa e përpunimit – koha që i duhet një ruteri për të përpunuar kokën e paketës
  • Vonesa në radhë – koha që paketa shpenzon në radhët e rrugëtimit
  • Vonesa e transmetimit – koha që duhet për të shtyrë bitet e paketës në lidhje
  • Vonesa e përhapjes – koha kur një sinjal të përhapet nëpër media

Një nivel i caktuar minimal i vonesës përjetohet nga sinjalet për shkak të kohës që duhet për të transmetuar një paketë në mënyrë serike përmes një lidhjeje. Kjo vonesë zgjatet me nivele më të ndryshueshme vonese për shkak të mbingarkesës së rrjetit. Vonesat e rrjetit IP mund të variojnë nga disa milisekonda në disa qindra milisekonda.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "What is latency?". IONOS Digitalguide (në anglisht). Marrë më 2022-08-26.