Vullneti (psikologji)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Vullneti, i njohur gjithashtu si konation, është procesi njohës me të cilin një individ vendos dhe angazhohet për një kurs të caktuar veprimi. Përkufizohet si përpjekje e qëllimshme dhe është një nga funksionet kryesore psikologjike të njeriut. Të tjera përfshijnë ndikimin (ndjenjën ose emocionin), motivimin (qëllimet dhe pritjet) dhe njohjen (të menduarit). Proceset e vullnetshme mund të zbatohen me vetëdije ose mund të automatizohen si zakone me kalimin e kohës.

Shumica e koncepteve moderne të vullnetit e trajtojnë atë si një proces të kontrollit të ndërgjegjshëm të veprimit i cili bëhet i automatizuar (p.sh. shih Heckhausen dhe Kuhl; Gollwitzer; Boekaerts dhe Corno).

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]