Wikipedia:Faqja kryesore/Artikulli i javës/2014/42

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Fruti i Kumbullës

Kumbulla (emri latin: Prunus domestica) është bimë drunore, e cila mund të rritet edhe deri në 10 metra. Është mjaft e degëzuar, me gjethe ovale të dhëmbëzuara dhe me lule të imta e të bardha. Lulet përqendrohen në degë të shkurtëra dhe kryesisht nga dy së bashku. Fruti është i zgjatur, i lëngshëm me ngjyrë të kaltërt të mbyllur. Fruti ka edhe bërthamë. Rritet në plantacione. Ka varietete të shumta. Fruti i kumbullës i konservuar në formë hashavi (kumbull e tharë) dhe e konservuar ne friz për prodhim komposto, kane veti shëruese-lehtësim në rastet e majasëllit të brendshëm sidomos te zorra e trashë. Ndihmon dhe lehtëson jashtëqitjen. Kumbullat janë mjaft të rëndësishme në ushqim. Vetitë shëruese të kumbullës ndikojnë në sëmundjet e veshkave, sëmundjet e mëlçisë së zezë dhe tek paraqitja e reumatizmës. Rregullon punën e zorrëve. Vetitë shëruese të kumbullës në formë kompostosh vijnë në shprehje edhe të sëmundjet dhe vështirësitë te hemorroidet e brendshme dhe qetëson dhimbjen. Një gjë shumë e mirë është se fruti me bërthamë druri i Prunus gjini, Prunus subgenus dallohet nga subgenera tjera (pjeshkë, qershi, qershi zog, etj) edhe në fidanët tek të paturit e luleve të grupuara së bashku të shkurtra si dhe frutat zakonisht rrinë poshtë degës së kumbullës.