Wikipedia:Unë Redaktoj Wikipedia-n 2021

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

- Albert Z. Zholi (shkrimtar-publicist, lindur me 16 dhjetor 1960). Autor i 22 librave... Ka zhvilluar mbi 4 800 intervista me personalitete të artit, shkencës, kulturës, politikës. Ka bashkëpunuar me 33 gazeta dhe revista brenda dhe jashtë Shqipërisë. Ka redaktuar 302 libra artisitk, publicistik, tregime dhe me poezi,..Në vitin 1995 ishte iniciator dhe Kryetar i parë i Shoqatës së parë shqiptare "Vëllazërimi" në Athinë, mik i arvanitasit të shuqar Aristidh Kola në shtepinë botuese të të cilit "Thamiras" ka botuar librin e parë "IKja e madhe" të ribotuar 4 herë. "Publicisti, shkrimtari, kritiku letrar, Albert Zholi është njëri ndër krijuesit më aktivë dhe më i gjithanshëm në krijimtarinë e tij të pasur e tejet të begatshme. Roli i tij në pasurimin e publicistikës shqiptare në përgjithësi, është shumë domethënës, në radhë të parë për temat e shumta dhe të ndryshme që ka trajtuar dhe trajton me një diskurs të shkëlqyer letrar e artistik, gjuhë të pasur dhe tejet komunikuese me lexuesin, hulumtues i talenteve, intervistues ndër më të zellshmit, prezantues i temave të shumta dhe të ndryshme të jetës kulturore, përgjithësisht një krijues aktiv shumëdimensional"-.Reshat Arbana. = Veprimtaria publicistiko-letrare e Albert Zholit:

-1990-Bashkpuntor i revistës “Hosteni” , “Saranda”.”Joni” -

1993-2007 bashkpuntor i gazetës “Drita”

-1993-2007 bashkpuntor i gazetës “Intervista” (2002 dhe “Intervista e Emigrantit) -

1994- bashkpuntor i gazetës “Java”, “Labëria” , “Pasqyra”, “Egnatia” (Greqi) -

1997- Editor në stafin e gazetës “Vllazërimi” (Greqi)

-1999-2001 bashkpuntor i gazetës “Shekulli”

-2001-2002; Kryeredaktor i gazetës “Emigranti shqiptar” , “Mërgimtari” (mujore e pavarur) -

2002-Drejtor i Institutit Kerkimor Shqiptar për Emigracionin (OJF)

-2002 – vazhdim opinionist për problemet e emigracionit në gazetat “Pasqyra”, “Ballkan”, “Dita”, “Ekonomia”, “Sot”, “Koha Jonë”, “Shekulli”, “Tirana Observër”, “Ndryshe”, “Republika”, “Telegraf”, .

-2001 –vazhdim, bashkpuntor i Radio Tirana në kanalin e parë dhe të tretë për problemet e emigracionit . Rubrika “Emigracioni shqiptar”.

-2004 -Drejtor i menaxhimit i spektaklit “Yjet në Folkunivers” TVSH

-2005- 08 dhe në vazhdim anëtar i kryesisë së Lidhjes së Shkrimtarëve.

-2006-2007 ideues dhe bashkdrejtues në TVSH në emisionin “Emigracioni dhe Koha”

- 2006-07 Drejtor-Kryeredaktor i gazetës së përditshme të pavarur “Ndryshe”

- 2008-vazhdim… Redaktor kulture, dhe dosier gazeta “Telegraf”

-2007-Kryeredaktor i revistës “Intergrim” (6 mujore)

-2008-Kryeredaktor i gazetës Iliria News –Greqi (javore)

-2008-Kryeredaktor i gazetës “Labëria”-vazhdim

-2012-Kryeredaktor i revistës mujore “Bota Femërore”

-2014-2019 Gazetar Revista “Mbrojtja” dhe gazeta “Ushtria”

-2019 Kryeredaktor i emisionit Puppet Chanel

Botime:

1-Ikja e madhe (Publicistikë)

2-Vite emigracioni-tregime

3-Endrrat e mërgimit-publicistikë

4-Kush e “vrau” Amerikën-publicistikë

5-Vajza misterioze-tregime

6-Yjet në Folk Univers-publicistiko letrar

7-Iraku midis Babilonisë dhe qytetërimit - (publicistikë)

8-Hiret e një bjondine-tregime

9-I fundit i komunizmit utopik-publicistikë

10-Me zemër pranë Shqipërisë- publicistikë

11-Luftar Paja, aktor i madh komik (Monografi)

12-Sekretet e ish gazetarëve të RTSH

13-Kush e vrau dashurinë-roman

14-Sekretet e ish gazetarëve të RTSH-vëll II

15-Kiço Mustaqi Ministri i Mbrojtjes midis dy sistemeve-monografi

16-Mesazhe dashurie (publicitiko-letrar)

17-Një ditë për dashurinë (publicistiko-letrar)

18-Puthje dashurie (publicistiko-letrar)

19-Hase Manaj, në udhët e jetës (Monografi)

20-Kujtim Gjonaj dhe magjia e filmit (Monografi)

21-Reshat Arbana "Artist i Popullit"-monografi

22- Anita Bitri - Nje meteor ne qiellin e kenges shqiptare-Monografi


22-Anita Bitri ze qiellor-Monografi


Kanë thënë për Albert Zholin:

Albert Zholi është një "Hero", nuk ka të dytë. Ai është kudo ku ka aktivitete, ku ka aktorë, poetë, shkrimtarë, promovime, redaktime, përkujtime, regjisorë, art, kulturë dhe i pasqyron ato me nivel të lartë dhe pa asnjë shpërblim. I thjeshtë, i dashur komunikues, real në të shkruar dhe i saktë në komunikim. Krenohemi që e kemi mik dhe i jemi mirënjohës.

Margarita Xhepa "Nderi i Kombit"

Alberti është nga ata shkrimtar dhe publicist që mendohet shumë kur shkruan dhe lë gjurmë në shkrimet e tij. Mbi të gjitha ai është një krijues patriot i madh, aktivist i shkëlqyer ndër të rrallët në Shqipëri që ka lartësuar emrin e emigrantëve në Greqi për mëse 7 vjet.

Luftar Paja, "Artist i Popullit"

Krijimtaria e Albertit është mbresëlënëse. Pena e tij është e kujdesshme. Figurat e personazheve në librat e tij i ka gdhendur me vërtetësi, thjeshtësi, realizëm dhe besueshmëri.

Reshat Arbana "Nderi Kombit"

-Albert Zholi edhe kur bën analiza edhe kur zhvillon intrevista, i bën në mënyrë poetike.

Xhevahir Spahiu

Albert Zholi shkruan me një penë të ëmbël dhe të qetë, sikur valëzon. Ai hyn në shpirtin e personazhit dhe e zbërthen atë duke na e prurë pranë të gjallë dhe të freskët.

Dritëro Agolli

Alberti shkruan me kulturë, me mjeshtëri artistike, me stil të gjallë, me gjuhë të rrjedhëshme dhe mbi të gjitha, me një ndjeshmëri të rrallë.

Helena Kadare

Krijimtaria juaj të ngerthen. Lexova një ngjarje prekëse nga jeta e emigrantëve shqiptarë në Greqi i cili shquhet si për realizëm, si për humanizëm të ndërsjelltë. Të tilla tregime rrëfejnë cilësitë e larta morale të njerëzve të thjeshtë. Suksese në rrugën e bukur e të vështirë të tregimit të shkurtër.

Naum Prifti

Përshëndetje të veçanta, i dashur Berti!

I lexova menjëherë me kureshtje kolegu skicat dhe tregimet e tua, dhe përjetova kënaqësi të papritur. Nuk e tepëroj se s'më shkon në këtë moshë -duhet të jesh krenar për prozën tënde! Njëherësh më kujtuan skicat e Migjenit - parahyrje për tregimet e fuqishme dhe aq të hijëshme të tij. Nëpër prozën tënde lëvizin dramat njerëzore të ditës, një pikëllim tragjik që është edhe më tronditës kur njerëzit e shprehin me sy pa e thënë plotësisht me gojë! Portretet njerëzore, kryesisht në mërgimin e arratisur janë ulërima njeriu në hall, të ngjashme me ujvyrat që rjedhin në fund humnere pa u dukur! Bota njerëzore e rënë përmbys që pena e hollë e ngrë më këmbë për ta shikuar të gjithë!...Megjithatë nuk mungon lirizmi që përballë mjerimit bën kontrastet e pikturave dritë-hije të Rembryndit!. Meriton fjalë të mira po ashtu për gjuhën e kursyer, disi fisnike në zgjedhjen e. Mbi të gjitha, tregimet-skica kanë në shumë prej tyre një frymë fisnike Shqipërie, shqetësim fisnik të një biri të saj me penë të hollë në dorë... Përgëzimet më të mira!

-Agim Shehu-


-Vlerësime;

-Personalitet i Shquar i Shoqatës “Polifonia Shqiptare”-2010

-Peresonalitet i Shquar i Labërisë-2016

- Titullin “Ambasador i Paqes” 2018.

-“Qytetar Nderi i Tepelenës”-2019

- Nderi i Shoqatës “Përmeti”-2020