Wikipedia:WikiProjekti Studenti&Wikipedia/14 Pikat e Presidentit Willson

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

14 Pikat e Presidentit Amerikan Willson[Redakto nëpërmjet kodit]

Vendos përmbajtjen e materialt në vazhdim...

Merge-arrows.svg
Ndihmoni që kjo pjesë dhe pjesa Woodrow Wilson të bashkohen në një artikull të vetëm. {{{2}}}


14 pikat e Wilson-it :

 1. Nenshkrimi i traktateve te paqes, te cilat do te vendosnin stabilitetin politik ne bote.
 2. Liria absolute e lundrimit ne dete, jashte ujerave territoriale, si ne paqe dhe ne lufte.
 3. Heqja per sa eshte e mundur e barrierave ekonomike dhe barazia ne tregtine nderkombetare.
 4. Vendosja e barazpeshes se forcave ndermjet Fuqive te Medha.
 5. Kufizimi i armatimeve.
 6. Rregullimi i çeshtjeve te kolonive.
 7. Zbrazja e territoreve te pushtuara te Rusise.
 8. Te sigurohej vetevendosja e kombeve.
 9. Percaktimi i kufijve ne baze te grupeve etnike.
 10. Austria dhe Hungaria duhet t’i jepej mundesia e zhvillimit autonom.
 11. Rumania, Serbia dhe Mali i Zi te zbrazeshin nga trupat pushtuese. Serbise i lejohej dalja ne det.
 12. Polonia fitonte pavaresine dhe do te zgjerohej deri ne kufijte ku jetonte popullsia greke.
 13. Zbrazja e territoreve te Frances dhe dhenia e Alsas-Lorenes.
 14. Krijimi i nje organizate politike nderkombetare e cila do te garantonte ruajtjen e paqes ne botë.