Wikipedia:WikiProjekti Studenti&Wikipedia/Kush ishte Gani H. Helshani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Vendos përmbajtjen e materialt në vazhdim...

GANI HELSHANI

VEPRIMTAR,ARTIST,LUFTËTAR

LIRIA ISHTE ME E SHTRENJTË SE JETA

Njerëzit gjatë jetës se tyre,me shembullin e vet ,ndihmojnë me shtyrjen e proceseve përpara,udhëheqin revulicione,luftoin për padrejtsitë për nje jet e të ardhme me të mir te gjeneratave të reja. Ne shpirtin e njeriut ,luftëtarit ,pedagogut dhe veprimtarit te drenicës Gani H. Helshani perher ishte nje moto e tillë. Ata qe e kan njohur me se afermi,ata qe kan degjuar keshillat dhe preokupimet etij,vetem ata mund ta din se cili ishe Ganiu,çfare beri dhe si u soll me rrethin,njerzit se sa i ndihmoi ata. Por edhe per te tjeret qe nuk e kan pare ose njohur mjafton te tregohet sakrifica e tij dhe te binden per virtytet e larta te njeriut qe nuk kurseu asgjë per atdheun,lirine dhe te ardhmen e gjeneratav te reja.

Gani Helshani u lind me 14 shkurt 1955 ne fshatin Krojkovë te Drenasit ,ka ndjekur mesimet në shkollën fillore ”Bashkimi” ato te mesme ne gjimnazin ”GJergj Kastriot –Skënderbeu” ne Drenas ,ato te larta ne SHLP”Bajram Curri” ne GJakovë ne degen Histori-Gjografi,mbas perfundimit shkolllor eshte punesuar ne shkollen “jeta e re “ ne Korroticë te poshtme ku punoi 24 vjet radhazi,4 prei te cilav si drejtor. Ganiu dallohei per talentin qe kishte ne lënden e artit,ku nuk u nda kurr deri ne ditet e fundit te jetës,ai merrej me artin,ilustrimet,poezin ,ishte I pasionuar pas luleve,zotronte te gjitha zanatet:rrymes elektrike,ujsjellsit nuk kishte pun qe se bente pavarsisht profesionit qe e kishte

ROLI I GANI HELSHANIT

Ganiu pati rol te posaqem ne domostratat e viteve 1981 ne te cilat ishte pjesmarres aktiv bashk me moshataret etij,duke u munduar qe çeshtjen e atdheut të ngriste ne nje nivel sa me te lartë. Në levizjen gjithpopullore per pajtimin e gjaqeve pas vitetve 1989,është nje rol shum I madh ne levizjen per pajtim dhe bashkim kombëtar.Gani helshani bashk me dr. Hafir Shala paten organizuar kuvendin e pare,ku moren pjes mbi 1000 qytetarë ne Krojkovë ku u pajtuan shum gjaqe dhe ngatrresa ,ky ishe njeri nder tubimet e para publike ne filim te viteve 1990,ku paten marr pjes shum veprimtare te shquar ne mesin e t cilve edhe Anton çetta. Ganiu ishte I palodhsem ne bashkim te populli atë e shohim kudo ne Dukagjin,ne Rugovë,Drenic,LLap,Anamoravë,Mitrovicë etj..

ROLI I GANI HELSHANIT NE LUFTEN E UçK-së

Ganiu filloi te merret me programin kyq te aktiviteteve luftarake ,ai filloi ti mobilizoi shoket me te cilet ishte I afert fizikisht e shpirterisht ,si dhe ne formimin e “guri 3” ne fillim te ketij njesiti gueril kan qen vetem 7 ushtare prei te cilve te gjith jan dëshmorë. Pasi u benë te gjitha pregatitjet njesiti gueril vendosi te stacionohei ne piken e vezhimit te Kosmaqit ne lartesi 979m. Kjo pik u zgjodh nga ana e pergjithshme e UçK-së,mbase nje muji kjo pik e arriti numrin e nje togu,roli kyç ishte ne Grykë te Llapushnikut ku sulmoin konvoin e policis serbe. Me 9maj te viti 1998 në ket gryk Fehmi e GJev Lladrovci,praktikisht nga kjo dit kjo gryk u mbyll per forcat e armikut per 3 muaj me radhe,ne kete pik erdhen ne ndihme edhe ushtaret e UçK-së si ”çeliku”,”Pellumbi” Numri I ushtarve shtohei çdo dit e me shum dhe çdo her linde nevoia per arme,ganiu nuk u ndal asnjeher ai formoi grupin per te udhetuar ne Shqiperi,per tu furnizuar me arme e municion. Nga udhetimi I para I sukseshem ganiu arriti te mobilozoi 90 rekrut te cilet ishin te gatshem te gjith ta jepin jeten per vendin e tyre . Ganiu me gjith ushtaret e tij kaloi prei togut ne kompani,ku u shendrrua ne brigade 113 të UçK-së Ne luftimet e ashpra qe po beheshin qdo her e me shum linde nevoia per armatim Ganiu po ne ket vit ne dimrin e ftoft merr rrugen per ne Shqiperi,me 120 ushtare Ne kete grup benin pjes :Rasim Kiqina, Ekrem Regja –Drini,Mahir Hasani,Mujë Krasniqi,Qenë Qenaj,Bislim Muqai dhe Negjmedin Berisha kishte nga te gjitha anet Nerodimes,Pashtrikut dhe të Drenices.

GANIU RA TE SHPATI I LIKENIT

Me tu kthyer ne kosov me 13 dhjetor, kan hasur ne pritata e çetnikve ku kishin 17 ore kohore ,ku ushtria serbe kishte ber nje kufi te qelikt prei 20 km . Te gjith e kuptuan rrezikun qe ishte dhe kufirin e qelikt ,ishte nje dimer I ashper bora ishte po thuajse 1m,port te gjith ushtaret ishin te vendosur te luftonin sikur mbrenda kosoves ashtu edhe ne kufi,pas shum orë ecje ne kembe dhe rezistenca te shumta,Ganiu bashk me Mujën,Luanin,Aliun,Luljetën dhe shokët e tjer ne perpjeke per te shpetuar shokët bien heroikisht ne fushen e nderit,ku mbeten 36 ushtare te Lirisë. Gani helshani bashk me shoket e tij me 14 Dhjetor 1998 bie heroikisht ne kufirin Shqiperi-Kosovë Ne bjeshket e pashtrikut,ne shpatin e likenit.