Xha Gorio

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Xha Gorio - Në këtë vepër Balzaku trajton një teme me tematike shoqërore që prek shtresat e ulëta te popullsisë që si gjithmonë lidershipit shtetëror dhe aristokracisë nuk i bene fare për to. Ngjarja vendoset në ”Pensionin Familjar” prone e trashëguar e zonjës Voker e cila jetonte pa te shoqin e vdekur për disa vite tashme. Në ketë shtëpi qëndronin pleq e te rinj duke paguar një shumë mujore sipas marrëveshjes. Një ndër banoret ishte the Xha Gorio, një ish njëri i pasur që e kishte krijuar kapitalin e tij duke shitur fide e makarona. Banor dhe personazh tjetër me rendësi është edhe Eugjeni një djalosh i ri e ambicioz që me patjetër dëshironte te ishte i pasur e njëkohësisht ishte student i drejtësisë që mezi financohej nga familja e tij, ambicia e tij e dërgon atë në ujera te rrezikshme e te panjohura deri kur takohen me Votrenin një hajn profesionist që merrej vetëm me vjedhjen e shumave te mëdha 10000 e me shumë. Ky i fundint i kishte sugjeruar Eugjenit te marto hej me Vikotorinen vajzën e një konti sepse po i ndodhi diçka te vëllait te saj ajo do ishte trashëgimtarja dhe ai do arrinte qëllimin e tij, në anën tjetër Votreni kishte planifikuar prej kohesh te vriste birin e kontit. Në anën tjetër Xha Gori o kishte dy vajza te cilave ua kishte kushtuar jetën mirëpo ato nuk tregonin një interes edhe aq te madh për te atin.

Pas një kohe Eugjeni shko në shtëpinë e Anastasias vajzës se Xha Gorios ku ajo jetonte me te shoqin, dhe aty ai përmendi emrin e Xha Gorios që pas largimit te tij zotëria urdhëroi shërbëtorin që te mos e lejonin te hynë mu për ketë shkak.

Në rrjedhën e mëpasshme te ngjarjeve Xha Gorio i afrohet Eugjenit kur kupton se ai kishte takuar te bijën e tij. Për tu inkuadruar në klasën aristokrate Eugjeni i kërko para Familjes se tij për te blere rroba te shtresës se larte, te cilat me pas ia kthen familjes me Ane te pokerit. Një dite prej ditësh arrin lajmi për vrasjen e te birit te kontit dhe kuptohet se Viktorina ishte trashëgimtarja e vetme. Pas disa krimesh te kryera Votreni përfundon në Burg. Ndërsa Eugjeni njoftohet me vajzën tjetër te Xha Gorios, Delfinën nga i dashuri Jashtëmartesor i Konteshës. Ditët kalonin e Eugjeni po binte në Dashuri gjithmonë e me Tepër me Delfinen, ndërkohë që Anastasi kishte bere një skandal te papare duke i shitur Stolitë e Vjehrrës se saj për te nxjerrur te dashurin e saj te Fshehët Nga burgu.

Këtyre Ditëve Xha Gorio përqmohje nga banoret e Parisit si një plak i pavlere. Për Xha Gorion gjerat kishin marre tatëpjetën e një ashtu edhe për Zonjën Voker klientët e se cilës po Pakësoheshin dita ditës, ndërkohe që Eugjeni po afrohej gjithmonë e me shumë me Delfinen dhe vazhdonte te luante poker për ti siguruar te ardhurat, ndërsa burri i Anastasias kishte kapitulluar tashme në gjendjen financiare. Një atmosferë mortore kishte Mbuluar Parisin tashme. Atre ditëve ndërroi jete edhe Xha Gorio dhe Eugjeni nuk i realizoi ambiciet e tij për te qene i pasur mirëpo gjeti diç me tepër se qkërkone, ai gjeti Delfinen, Ndërsa për varrimin e Xha Gorios morën pjesë shumë pak persona dhe as njëra nga vajzat e tij nuk ishte aty, Delfina kishte mbetur pa vetëdije, kurse Anastasia nuk do te shkonte për te mos iu prishur grimi dhe teni i fytyre me arsyetimin se nuk e lejonte i shoqi. Duke arritur kështu në përfundim Balzaku na lunderon neper kohen e shekujve XIX dhe XX.