Xhainizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Jainism / dʒeɪnɪz ( ə ) m / , i njohur tradicionalisht si Jaina Dharma , është një fe indiane që përshkruan rrugën e jo-dhunës ndaj të gjitha gjallesave dhe thekson pavarësinë shpirtërore dhe barazinë midis të gjitha format e jetës . Mjekët besojnë se jo- dhunës dhe të vetë-kontrollit janë mjetet me të cilat ata mund të marrin çlirimin . Aktualisht , Jainism është e ndarë në dy sekte - Digambara mëdha dhe Śvētāmbara .

Fjala Jainism rrjedh nga një folje Jin Sanskrit që do të thotë për të pushtuar . Ajo i referohet një betejë me pasionet dhe kënaqësitë trupore që Asketët Jaina ndërmarrë . Ata që të fitojë këtë betejë janë quajtur si Jina ( Pushtuesi ) . Termi Jaina për këtë arsye është përdorur për t'iu referuar laikëve dhe asketëve të kësaj tradite njësoj .

Jainism është një nga fetë më të vjetra në botë . Jains tradicionalisht gjurmë historinë e tyre përmes një suksesion të njëzet e katër propaganduesve të besimit të tyre të njohur si tirthankara me Ādinātha si tirthankara parë dhe Mahavira sii fundit i epokës aktuale . Për periudha të gjata kohore Jainism ishtefe shtetërore e mbretërive indiane dhe miratuar gjerësisht në nënkontinenti indian . Feja ka qenë në rënie që nga er e 8 shekullit për shkak të rritjes , dhe shtypjes nga ana e pasuesve të hinduizmit dhe Islamit .

Jainism është një pakicë fetare në Indi , me 4.2 milionë pasuesve , dhe ka komunitete të vogla por të dukshme e emigrantëve në Belgjikë , Kanada, Hong Kong , Japoni , Singapor, dhe Shtetet e Bashkuara . Jains kanë shkallën më të lartë të shkrim-leximit të çdo komuniteti fetar në Indi ( 94.1 përqind) , dhe bibliotekat e tyre dorëshkrim janë më të vjetër në vend .