Xhamia në Malmö

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Xhamia në Malmö

Xhamia në Malmö (Suedisht: Malmö moské) është xhamia e dytë e vjetër në Suedi. Kjo xhami u përurua më 20 prill 1984. Ka pasur shumë sulme kundër kësaj xhamie, siq ndodhi në vitin 2003 e cila xhamia u dëmtua dhe ndërtesat tjera u shkatërruan në Qendrën Islame [1].

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Idea për t'a ndërtuar këtë xhami ishte nga viti 1960, por ndërtimi filloi më 1983. Ndërsa në vitin 1984, kjo xhami u përurua të premten, kur pas ndërtimit filloi edhe namazi [2].

Kapaciteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Xhamia dhe shkolla

Sot, xhamia është shumë e vogël. Sipas Qendrës Islame, xhamia ka 45.000 dhe 100.000. Rreth 1.000 marrin pjesë në namazin e xhumasë dhe në xhami vijnë mbi 70.000 vizitorë në vit [3].

Shkolla[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkolla që është afër xhamisë quhet Ögårdsskolan dhe është hapur në vitin 2000. Është e hapur për çdokënd. Sipas vitit 2013, kjo shkollë ka 227 nxënës prej parashkollores e deri në shkollë fillore [4].

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Oklart om nytt moskébygge". Sveriges Television. 7 shtator 2007. Marrë më 14 nëntor 2013.
  2. ^ "Historik – tiden, platsen, tanken och framtiden". Islamic Center. Marrë më 14 nëntor 2013.
  3. ^ "Verksamhet". Islamic Center. Marrë më 14 nëntor 2013.
  4. ^ "Medvetet val ger bättre betyg". Sydsvenskan. 11 nëntor 2013. Marrë më 14 nëntor 2013.