Xhorxhi III

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Portreti i kurorëzimit nga Allan Ramsay, 1762.

Xhorxhi III (George III, George William Frederick; 4 qershor 1738 – 29 janar 1820) ishte Mbreti i Britanisë së Madhe dhe i Irlandës nga 25 tetor 1760 deri në vdekjen e tij në 1820. Të dyja mbretëritë ishin në një bashkim personal nën të derisa Aktet e Bashkimit 1800 i bashkuan ato më 1 janar 1801. Më pas ai u bë Mbret i Mbretërisë së Bashkuar të Britanisë së Madhe dhe Irlandës. Ai ishte njëkohësisht Duka dhe Princi-zgjedhës i Brunswick-Lüneburg ("Hanover") në Perandorinë e Shenjtë Romake përpara se të bëhej Mbret i Hanoverit më 12 tetor 1814. Ai ishte një monark i Shtëpisë së Hanoverit, i cili, ndryshe nga dy paraardhësit e tij, lindi në Britaninë e Madhe, fliste anglisht si gjuhën e tij të parë dhe nuk e vizitoi kurrë Hanoverin.

Jeta dhe mbretërimi i Xhorxhit u shënuan nga një sërë konfliktesh ushtarake që përfshinin mbretëritë e tij, pjesën më të madhe të pjesës tjetër të Evropës dhe vende më larg në Afrikë, Amerikë dhe Azi. Në fillim të mbretërimit të tij, Britania e Madhe mundi Francën në Luftën Shtatëvjeçare, duke u bërë fuqia dominuese evropiane në Amerikën e Veriut dhe Indi. Megjithatë, shumë nga kolonitë amerikane të Britanisë u humbën shpejt në Luftën Amerikane të Pavarësisë. Luftërat e mëtejshme kundër Francës revolucionare dhe Napoleonike nga viti 1793 përfunduan me humbjen e Napoleonit në Betejën e Waterloos në 1815. Në 1807, tregtia transatlantike e skllevërve u ndalua nga Perandoria Britanike.

Në pjesën e mëvonshme të jetës së tij, Xhorxhi kishte sëmundje mendore të përsëritura dhe përfundimisht të përhershme. Edhe pse që atëherë është sugjeruar se ai kishte çrregullim bipolar ose sëmundje gjaku porfiri, shkaku i sëmundjes së tij mbetet i panjohur. George pësoi një rikthim përfundimtar në 1810, dhe djali i tij i madh, Princi i Uellsit, u bë Princi Regent vitin e ardhshëm. Kur Mbreti vdiq në 1820, Regjenti e pasoi atë si George IV. Në kohën e vdekjes së tij, Xhorxhi III ishte monarku britanik më jetëgjatë dhe më jetëgjatë; ai mbetet monarku mashkull më jetëgjatë dhe më jetëgjatë. Analiza historike e jetës së tij ka kaluar përmes një "kaleidoskopi të ndryshimit të pikëpamjeve" që janë varur shumë nga paragjykimet e biografëve të tij dhe nga burimet në dispozicion të tyre.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]