Zëvendës Kryeministër

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Një Zëvendës Kryeministër është, në disa vende, një ministër i qeverisë i cili mund të marrë postin e kryeministrit që vepron kur kryeministri përkohësisht mungon. pozitë është krahasuar shpesh me atë të një zëvendës president, por është shumë e ndryshme, edhe pse të dyja postet janë të "numër dy" zyra. Pozitën e zëvendës kryeministrit nuk duhet të ngatërrohet me zyrën kanadeze e Zëvendës Ministrit të kryeministrit të Kanadasë, e cila është një organizatë jo-politike pozitë të nëpunësit civil (as nuk zëvendëskryeministri i Kanada veprojë si një "numër dy" ). shtetet e Australisë dhe krahinat e Kanadasë çdo kanë zyra analoge e Zëvendës Kryeministrit. Në administratat e transferuara të Mbretërisë së Bashkuar, një pozitë analoge është që të Ministrit Zëvendëskryeministri i parë.[1]

Në Shqipëri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zëvendëskryeministri është përgjegjës për një fushë me rëndësi të veçantë dhe prioritet të lartë për Qeverinë.[2]

Zëvendëskryeministrit mund t'i jepet mandati për të drejtuar një Ministri specifike. Zëvendëskryeministri përgjegjës për një Ministri duhet t'i mbajë dy sferat e përgjegjësisë të veçanta në aspektin e brendshëm dhe atë të jashtëm.

Funksionet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zëvendëskryeministri, gjatë ushtrimit të funksioneve ekzekutive, ndihmon Kryeministrin në caktimin e prioriteteve, në zhvillimin dhe zbatimin e politikave të Qeverisë. Me autorizim të Kryeministrit, ai merr pjesë në hartimin e vendimeve dhe të akteve të tjera, që rregullojnë aktivitetet e Këshillit të Ministrave.[2]

Në bashkërendim me Kryeministrin, ai mbikëqyr aktivitetet e organeve operative të Qeverisë dhe siguron zbatimin e përgjegjësive dhe të funksioneve të cilat u janë besuar organeve të tilla.

Midis detyrave të tjera, Zëvendëskryeministrit mund t'i ngarkohet koordinimi i një fushe të politikave që është në kuadër të përgjegjësisë së disa Ministrive.[2]

Në rast të mungesës së Kryeministrit, Zëvendëskryeministri zëvendëson këtë të fundit në drejtimin e mbledhjeve të Këshillit të Ministrave.

Gjithashtu, me autorizim të Kryeministrit, Zëvendëskryeministri mund të marri përgjegjësi që i janë dhënë Kryeministrit; dhe të kryejë detyra të tjera që përcaktohen me ligje të veçanta.[2]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Steven Barnes, 'What About Me? Deputy Prime Ministership in New Zealand', Political Science, Vol. 61, No. 1, 2009, pp. 33-49
  2. ^ a b c d "Rregullore nr. 02/2011 për Fushat e Përgjegjësisë Administrative të Zyrës së Kryeministrit dhe Ministrive" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali origjinali më 20 nëntor 2012. Marrë më 13 dhjetor 2018.

Society.svg Ky artikull në lidhje me Politika është i cunguar. Mund të ndihmoni Wikipedinë duke e përmirësuar.