Këshilli i Ministrave i Shqipërisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Këshilli i Ministrave
Kabineti i Kryeministrit.svg
Themelimi4 dhjetor 1912
ShtetiShqipëria Shqipëria
Faqja zyrtarekryeministria.al
Dega zbatuese
Kreu i qeverisëEdi Rama
EmëruesiPresidenti
SeliaKryeministria
DegëtMinistritë e Shqipërisë

Këshilli i Ministrave është pushteti zbatues i Shqipërisë. Këshilli drejtohet nga Kryeministri i Shqipërisë. Kryeministri emërohet nga Presidenti nga ata kandidatë, të cilët gëzojnë mbështetjen e shumicës në Kuvend; kandidati prandaj zgjidhet nga Kuvendi.[1] Në mungesë të kryeministrit, zëvendëskryeministri merr përsipër punët e tij. Janë pjese e Këshillit 19 anëtarë të tjerë të qeverisë, që shërbejnë si zëvendëskryeministra, ministra qeveritarë ose të dyja; ato zgjidhen nga kryeministri dhe pohohen nga Kuvendi.

Që nga prilli 2017, pas një përtëritjeje, 50% e ministrave të kabinetit janë gra. Kuvendi i Shqipërisë duhet të japë pohimin përfundimtar të përbërjes së kabinetit. Kabineti është përgjegjës për zbatimin e politikave të jashtme dhe të brendshme. Drejton dhe kontrollon veprimtaritë e ministrive dhe trupeve të tjera shtetërore.[2]

Ndërtimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Anëtarët e këshillit ndahen në tre gradë të rëndësishme:

  • Kryeministri ,
  • Zëvendëskryeministri ,
  • Ministrat , të cilët janë anëtarët e radhës më të lartë të Qeverisë
  • Zëvendësministrat , që ndihmojnë ministrat në fusha të veçantërueshme të portofolit të tyre
  • Sekretarët e Përgjithshëm që ndihmojnë ministrat në fusha më pak të rëndësishme dhe herë pas here marrin pjesë në mbledhjet e Këshillit të Ministrave.

Roli[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Këshilli është përgjegjës para Kuvendit të Shqipërisë. Kuvendi mund të zgjedhë të kalojë një lëvzje kundërshtuese duke detyruar Këshillin e Ministrave të japë dorëheqjen. Kjo ka si qëllim të detyrojë që Qeveria të përbëhet nga anëtarët e partisë me shumicë politike në Kuvend ose të jetë besëlidhës me shumicën në një lidhje. Ministrat kërkohet t'u përgjigjen pyetjeve me shkrim ose me gojë të parashtruar nga kuvendarët, të njohur si pyetje të qeverisë. Për më tepër, ministrat marrin pjesë në mbledhjet e Kuvendi kur ligjet në lidhje me sektorët e tyre të caktuar dhe portofolet e departamenteve janë në shqyrtim.

Ministrat e kabinetit nuk mund të propozojnë ligjvënien pa pohimin e kuvendit. Ministrat megjithatë mund të propozojnë ligjbërjet në Kuvend dhe çdo ligjvënie e tillë në përgjithësi ka shumë të ngjarë të kalojë.

Kabineti luan një rol të madh në përcaktimin e rendit të Kuvendit. Ai mund të propozojë ligje dhe ndryshime gjatë mbledhjeve kuvendore. Ai gjithashtu ka në prirje një sërë procedurash për të përshpejtuar shqyrtimet e gazetarëve.

Qeveria në detyrë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shenja Zyra Në detyrë Fillimi i afatit
Kryeministri i Shqipërisë.svg Zyra e Kryeministrit Edi Rama
(lindur më 1964)
Edi Rama2 (nënshkrim).svg
PS 15.09.2013
(3427 ditë)
Zëvëndëskryeministri i Shqipërisë.svg Zyra e Zëvëndëskryeministrit Belinda Balluku
(lindur më 1973)
Belinda Balluku (nënshkrim).svg
PS 28.07.2022
(189 ditë)
Ministria për Europën dhe Punët e Jashtme.svg Ministria për Europën dhe Punët e Jashtme Olta Xhaçka
(lindur më 1979)
Olta Xhaçka (nënshkrim).svg
PS 04.01.2021
(759 ditë)
Ministria e Mbrojtjes.svg Ministria e Mbrojtjes Niko Peleshi
(lindur më 1970)
Olta Xhaçka (nënshkrim).svg
PS 04.01.2021
(759 ditë)
Ministria e Punëve të Brendshme.svg Ministria e Punëve të Brendshme Bledar Çuçi
(lindur më 1970)
Bledi Çuçi (nënshkrim).svg
PS 17.12.2020
(777 ditë)
Ministria e Financave dhe Ekonomisë.svg Ministria e Financave dhe Ekonomisë Delina Ibrahimaj
(lindur më 1983)
Delina Ibrahimaj (nënshkrim).svg
PS 18.09.2021
(502 ditë)
Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë.svg Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë Belinda Balluku
(lindur më 1973)
Belinda Balluku (nënshkrim).svg
PS 17.01.2019
(1477 ditë)
Ministria e Arsimit, Sportit dhe Rinisë.svg Ministria e Arsimit, Sportit dhe Rinisë Evis Kushi
(lindur më 1975)
Evis Kushi (nënshkrim).svg
PS 15.09.2020
(870 ditë)
Ministria e Drejtësisë.svg Ministria e Drejtësisë Ulsi Manja
(lindur më 1973)
Ulsi Manja (nënshkrim).svg
PS 18.09.2021
(502 ditë)
Ministria e Kulturës.svg Ministria e Kulturës Elva Margariti
(lindur më 1980)
Elva Margariti (nënshkrim).svg
PS 17.01.2019
(1477 ditë)
Ministria e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural.svg Ministria e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural Frida Krifca
(lindur më 1978)
Frida Krifca (nënshkrim).svg
PS 18.9.2021
(502 ditë)
Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale.svg Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale Ogerta Manastirliu
(lindur më 1980)
Ogerta Manastirliu (nënshkrim).svg
PS 13.09.2017
(1968 ditë)
Ministria e Turizmit dhe Mjedisit.svg Ministria e Turizmit dhe Mjedisit Mirela Kumbaro
(lindur më 1966)
Mirela Kumbaro (nënshkrim).svg
PS 18.9.2021
(502 ditë)
Ministri për Mbrojtjen e Sipërmarrjes.svg Ministri i Shtetit për Sipërmarrjen Edona Bilali
(lindur më 1989)
Edona Bilali (nënshkrim).svg
PS 18.09.2021
(502 ditë)
Ministër për Marrëdhëniet me Parlamentin.svg Ministri i Shtetit për Marrëdhëniet me Parlamentin Elisa Spiropali
(lindur më 1983)
Elisa Spiropali (nënshkrim).svg
PS 17.01.2019
(1477 ditë)
Ministër i Shtetit për Rininë dhe Fëmijët.svg Ministri i Shtetit për Rininë dhe Fëmijët Bora Muzhaqi
(lindur më 1990)
Bora Muzhaqi (nënshkrim).svg
PS 18.09.2021
(502 ditë)
Ministër i Shtetit për Standartet dhe Shërbimet.svg Ministri i Shtetit për Standartert dhe Shërbimet Milva Ekonomi
(lindur më 1962)
Milva Ekonomi (nënshkrim).svg
PS 18.09.2021
(502 ditë)

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Kushtetuta e Shqipërisë 1998" (PDF). parlament.al. fq. 19. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 20 shtator 2020. Marrë më 10 qershor 2020.
  2. ^ "Shqipëria (03/99)" (në anglisht). Departamenti Amerikan i Shtetit. Marrë më 29 mars 2015.