Zëvendëspresidenti i Shteteve të Bashkuara

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

 

Zëvëndëspresidenti i Shteteve të Bashkuara ( VPOTUS ) është oficeri i dytë më i lartë në pushtetin ekzekutiv [1] [2]qeverisë federale të SHBA-së, pas presidentit të Shteteve të Bashkuara, dhe renditet i pari në linjën presidenciale të trashëgimisë . Nënkryetari është gjithashtu zyrtar në pushtetin legjislativ, si kryetar i Senatit . Në këtë cilësi, zëvendëspresidenti është i autorizuar të kryesojë diskutimet e Senatit në çdo kohë, por nuk mund të votojë përveçse për të hedhur një votë barazithyese . [3] Nënkryetari zgjidhet në mënyrë jo të drejtpërdrejtë së bashku me presidentin për një mandat katërvjeçar nga populli i Shteteve të Bashkuara nëpërmjet Kolegjit Zgjedhor . [3] Që nga miratimi i Amendamentit të Njëzetepestë (në 1967) të Kushtetutës së SHBA-së, zëvendëspresidenti mund të emërohet gjithashtu nga presidenti për të plotësuar një vend bosh, nëpërmjet konfirmimit të shumicës nga Senati dhe Dhoma e Përfaqësuesve.

Zëvendëspresidenca moderne është një pozicion me fuqi të konsiderueshme dhe shihet gjerësisht si një pjesë e rëndësishme e administratës së një presidenti. Megjithëse natyra e saktë e rolit ndryshon në çdo administratë, shumica e nënpresidentëve modernë shërbejnë si këshilltarë kryesorë presidencialë, partnerë qeverisës dhe përfaqësues të presidentit. Zëvëndëspresidenti është gjithashtu një anëtar me statut i Kabinetit të Shteteve të Bashkuara dhe Këshillit të Sigurisë Kombëtare [3] dhe kështu luan një rol të rëndësishëm në qeverinë ekzekutive dhe çështjet e sigurisë kombëtare. Me zgjerimin e rolit të nënpresidentit brenda degës ekzekutive, roli i degës legjislative është tkurrur; për shembull, zëvëndëspresidentët tani kryesojnë Senatin rrallëherë. [4]

Roli i nënpresidentit ka ndryshuar në mënyrë dramatike që nga krijimi i zyrës gjatë Konventës Kushtetuese të vitit 1787 . Fillimisht diçka që lindi si mendim i mëvonshëm, zëvendëspresidenti u konsiderua një detyrë e parëndësishme për pjesën më të madhe të historisë së kombit, veçanërisht pasi Amendamenti i Dymbëdhjetë nënkuptonte se zv. presidentët nuk ishin më nënkampionët e dalë nga zgjedhjet presidenciale. Roli i Zv. Presidentit filloi të rritet vazhdimisht në rëndësi gjatë viteve 1930, me krijimin e Zyrës së Zëvendës Presidentit në degën ekzekutive në vitin 1939, dhe që atëherë është rritur përtej saj. Për shkak të rritjes së pushtetit dhe prestigjit të postit, zëvendëspresidenti tani konsiderohet shpesh si një trampolinë drejt presidencës. Që nga vitet 1970, zëvendëspresidentit i është ofruar një rezidencë zyrtare në Rrethin e Observatorit Numër Një .

Kushtetuta nuk i cakton shprehimisht zëvendëspresidentit një degë të qeverisë, duke shkaktuar mosmarrëveshje midis studiuesve se cilës dege i përket zyra (ekzekutivit, legjislativit, të dyjave, ose asnjërës). [4] [5] Pikëpamja moderne që e sheh nënpresidentin si një oficer të degës ekzekutive – një person i izoluar pothuajse tërësisht nga dega legjislative – është kryesisht për shkak të caktimit të autoritetit ekzekutiv të tij nga presidenti ose Kongresi. [4] [6] Megjithatë, shumë nënkryetarë shpesh kanë shërbyer më parë në Kongres dhe shpesh kanë për detyrë të ndihmojnë në avancimin e përparësive legjislative të një administrate.

  1. ^ Weinberg, Steve (14 tetor 2014). "'The American Vice Presidency' sketches all 47 men who held America's second-highest office". The Christian Science Monitor. Arkivuar nga origjinali më 6 tetor 2019. Marrë më 6 tetor 2019. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Vice President". USLegal.com. n.d. Arkivuar nga origjinali më 25 tetor 2012. Marrë më 6 tetor 2019. The Vice President of the United States is the second highest executive officer of the United States government, after the President. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ a b c "Executive Branch: Vice President". The US Legal System. U.S. Legal Support. Arkivuar nga origjinali më 25 tetor 2012. Marrë më 20 shkurt 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "USlegal-VP" defined multiple times with different content
  4. ^ a b c Garvey, Todd (2008). "A Constitutional Anomaly: Safeguarding Confidential National Security Information Within the Enigma That Is the American Vice Presidency". William & Mary Bill of Rights Journal. Williamsburg, Virginia: William & Mary Law School Scholarship Repository. 17 (2): 565–605. Arkivuar nga origjinali më 16 korrik 2018. Marrë më 28 korrik 2018. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "Garvey" defined multiple times with different content
  5. ^ Brownell II, Roy E. (vjeshtë 2014). "A Constitutional Chameleon: The Vice President's Place within the American System of Separation of Powers Part I: Text, Structure, Views of the Framers and the Courts" (PDF). Kansas Journal of Law and Public Policy. 24 (1): 1–77. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 30 dhjetor 2017. Marrë më 27 korrik 2018. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Goldstein, Joel K. (1995). "The New Constitutional Vice Presidency". Wake Forest Law Review. Winston Salem, NC: Wake Forest Law Review Association, Inc. 30: 505. Arkivuar nga origjinali më 16 korrik 2018. Marrë më 16 korrik 2018. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)