Zana (mitologji)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sophie Anderson, Merre fytyrën e bukur të Gruas.

Një zanë është një lloj qenieje mitike ose krijese legjendare që gjendet në folklorin e kulturave të shumta evropiane (përfshirë folklorin kelt, sllav, gjermanik, anglez dhe francez), një formë e shpirtit, e përshkruar shpesh si metafizike, e mbinatyrshme ose paranatyrore.

Mitet dhe tregimet për zanat nuk kanë një origjinë të vetme, por janë më tepër një koleksion besimesh popullore nga burime të ndryshme. Teori të ndryshme popullore rreth origjinës së zanave përfshijnë hedhjen e tyre si engjëj ose demonë të degraduar në një traditë të krishterë, si hyjni në sistemet e besimit pagan, si shpirtra të të vdekurve, si pararendës parahistorikë të njerëzve ose si shpirtra të natyrës.

Etiketa e zanave është aplikuar ndonjëherë vetëm për krijesa magjike specifike me pamje njerëzore, fuqi magjike dhe një prirje për mashtrim. Herë të tjera është përdorur për të përshkruar çdo krijesë magjike, të tilla si goblins dhe gnomes. Fairy është përdorur ndonjëherë si mbiemër, me një kuptim të barabartë me "e magjepsur" ose "magjike". Përdoret gjithashtu si emër për vendin nga vijnë këto qenie, toka e Zanave.

Një motiv i përsëritur i legjendave për zanat është nevoja për të larguar zanat duke përdorur hijeshi mbrojtëse. Shembuj të zakonshëm të hijeshave të tilla përfshijnë këmbanat e kishës, veshjen e veshjeve nga brenda, tërfilin me katër fletë dhe ushqimin. Gjithashtu nganjëherë mendohej se zanat ndjekin vende të veçanta dhe i çonin udhëtarët në rrugë të gabuar duke përdorur vullnetarisht. Para ardhjes së mjekësisë moderne, zanat shpesh fajësoheshin për sëmundje, veçanërisht tuberkulozin dhe deformimet e lindjes.

Përveç origjinës së tyre folklorike, zanat ishin një tipar i përbashkët i letërsisë së Rilindjes dhe artit romantik, dhe ishin veçanërisht të njohura në Mbretërinë e Bashkuar gjatë epokave Viktoriane dhe Eduardiane. Rilindja Keltike gjithashtu pa zanat të themeluara si pjesë kanonike e trashëgimisë kulturore kelte.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]