Zogu elefant

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Zogjtë elefantë janë një grup zogjsh të zhdukur pa aftësi për fluturim, të klasifikuar në rendin Aepyornithiformes, që dikur jetonin në ishullin e Madagaskarit. Konsiderohet se ata u zhdukën rreth vitit 1000 pas Krishtit, shumë mund të jetë si rezultat i veprimtarisë njerëzore. Këta zogj elefantë përfshinin tre lloje, një në gjininë Mullerornis dhe dy në Aepyornis. Aepyornis maximus është ndoshta zogu më i madh që ka jetuar ndonjëherë, me vezët e tyre të njohura për të qenë më të mëdha se çdo amniot tjetër. Zogjtë e elefantëve janë paleognath (të cilët zakonisht quhen ratites për shkak të mungesës së aftësisë për fluturim), dhe të afërmit e tyre më të ngushtë të gjallë janë kivi (i cili gjendet vetëm në Zelandën e Re), duke sugjeruar se ratitet nuk u shpërblyen nga paraardhësit gjatë shpërbërjes së Gondwana, por evoluuan në mënyrë konvergjente në mungesë të aftësisë së fluturimit nga paraardhësit e tyre.