Zona koreane e demilitarizuar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Hyrja në ZDC nga Koreja e Jugut
Ushtarët e SHBA-së dhe Koresë së Jugut në zonë, në jug të kufirit.
Ushtarët e Koresë së Veriut në zonë, në veri të kufirit.

Shpesh konsiderohet edhe si kufiri më i fortifikuar në botë. Bëhet fjalë për një zonë me një gjerësi prej 2 kilometrash dhe me një gjatësi sa e gjithë vija kufitare mes të dy Koreve. Kjo zonë nisi të ndërtohej në përfundim të luftës së Koreve në vitin 1953. Sot, përgjatë kësaj hapësire në të dyja anët e kufirit, ndodhen 2 milionë ushtarë. Edhe pse ka një funksion konkret për ndarjen e të dy zonave të gadishullit, muri është shndërruar ndërkohë edhe në një atraksion turistik, sepse në fakt përbën një kuriozitet.

Kijŏng-dongKoreja e Veriut, parë nga Koreja e Jugut

Si Koreja e Veriut dhe Koreja e Jugut ruajnë fshatrat e paqes brenda syve të anës tjetër të DMZ. Në jug, Daeseong-dong administrohet sipas kushteve të DMZ. Fshatarët klasifikohen si qytetarë të Republikës së Koresë, por janë të përjashtuar nga pagesa e taksave dhe kërkesave të tjera qytetare, si shërbimi ushtarak. Në veri, Kijŏng-dong përmban një sërë ndërtesash dhe apartamentesh me ngjyra elektrik, shumëkatëshe, të derdhura nga betoni. Këto karakteristika përfaqësonin një nivel të paprecedentë luksi për koreano-veriorët ruralë në vitet 1950. Qyteti ishte i orientuar në mënyrë që çatitë blu të ndezura dhe anët e bardha të ndërtesave të ishin tiparet më dalluese kur shiheshin nga lart. Megjithatë, bazuar në shqyrtimin me lente moderne teleskopike, është pretenduar se ndërtesat janë thjesht struktura betoni pa dritare xhami apo edhe dhoma të brendshme, [15] [16] me dritat e ndërtesës të ndezura dhe të fikura. në kohë të caktuara dhe trotuare bosh fshiu. nga një ekip skeletor kujdestarësh në një përpjekje për të ruajtur iluzionin e aktivitetit.

Flora dhe fauna[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Leopardi Amur, një specie e rrezikuar, banon në ZDC.

ZDC është një zonë pothuajse e papopulluar dhe, për rrjedhojë, ka një habitat natyror interesant dhe një biodiversitet të madh ekologjik. Ekipe të ndryshme kërkimore kanë qenë në gjendje të gjejnë më shumë se 50 lloje kafshësh dhe 12 specie bimore në zonë, dhe ata vlerësojnë se mund të gjenden më shumë se 80 lloje të specieve detare dhe 50 lloje kafshësh gjitarësh. Qeveria e Koresë së Jugut i propozoi Kombeve të Bashkuara që një pjesë e ZDC të shpallet rezervat natyror nga UNESCO.

Ndër speciet që mund të gjenden në këtë habitat janë koreani macja e egër, vinçi me kurorë të kuqe, leopardi Amur dhe tigri siberian.