Zoroasteri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Perceptimi indian Zoroastrian i shekullit të 19-të për Zoroastrin rrjedh nga një figurë që shfaqet në një skulpturë të shekullit të 4-të në Taq-e Bostan në Iranin Jugperëndimor. Origjinali tani besohet të jetë ose një përfaqësim i Mithra ose Hvare-khshaeta.

Zoroaster, i njohur gjithashtu si Zarathustra, konsiderohet si themeluesi shpirtëror i Zoroastrianizmit. Thuhet se ai ishte një profet iranian që themeloi një lëvizje fetare që sfidoi traditat ekzistuese të fesë së lashtë iraniane dhe inauguroi një lëvizje që përfundimisht u bë një fe kryesore në Iranin e lashtë. Ai ishte një folës amtare i Avestanit të Vjetër dhe jetonte në pjesën lindore të rrafshnaltës iraniane, por vendlindja e tij e saktë është e paqartë.

Nuk ka konsensus studiuesish se kur jetoi. Disa studiues, duke përdorur dëshmi gjuhësore dhe socio-kulturore, sugjerojnë një datim diku në mijëvjeçarin e dytë para Krishtit. Studiues të tjerë e datojnë atë në shekujt VII dhe VI para Krishtit si një bashkëkohës pothuajse i Kirit të Madh dhe Darit të Madh. Zoroastrianizmi përfundimisht u bë feja zyrtare shtetërore e Iranit të lashtë - veçanërisht gjatë epokës së Perandorisë Akamenide - dhe nënndarjeve të saj të largëta nga rreth shekullit të 6-të para Krishtit deri në shekullin e VII pas Krishtit, kur vetë feja filloi të bjerë pas pushtimit arabo-musliman të Iranit. Zoroastrit i njihet autorësia e Gathave si dhe e Yasna Haptanghaiti, një seri himnesh të kompozuara në dialektin e tij vendas avestan që përbëjnë thelbin e të menduarit Zoroastrian. Dihet pak për Zoroastrin; pjesa më e madhe e jetës së tij njihet vetëm nga këto tekste të pakta. Sipas çdo standardi modern të historiografisë, asnjë provë nuk mund ta vendosë atë në një periudhë fikse dhe historizimi që e rrethon mund të jetë pjesë e një tendence nga para shekullit të 10-të pas Krishtit që historizon legjendat dhe mitet.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]