Jump to content

Kiri i Madh

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kiri i Madh

Kiri II i Persisë (Persishtja e Vjetër: 𐎤𐎢𐎽𐎢𐏁 Kūruš; Persishtja e Re: کوروش Kurush, hebraisht: כֹּרֶשׁ, moderne Kōréš, tiberian Kōréš, 600-530 pes), i njohur zakonisht si Kiri i Madh dhe gjithashtu i quajtur Kiri Plaku nga Grekët, ishte themeluesi i Perandorisë Akamane, Perandoria e Parë Persiane.

Nën sundimin e tij, perandoria përqafoi të gjitha shtetet e mëparshme të qytetëruara të Lindjes së Afërt të lashtë, u zgjerua shumë dhe në fund pushtoi shumicën e Azisë Jugperëndimore dhe pjesën më të madhe të Azisë Qendrore dhe Kaukazit. Nga Deti Mesdhe dhe Hellespont në perëndim të lumit Indus në lindje, Kiri i Madh krijoi perandorinë më të madhe që bota kishte parë ende. Nën pasardhësit e tij, perandoria përfundimisht u shtri në shtrirjen e saj maksimale nga pjesë të Ballkanit (Bullgaria-Paeonia dhe Traka-Maqedonia) dhe Evropa Lindore e duhur në perëndim, në Luginën Indus në lindje. Titujt e tij mbretërorë ishin Mbreti i Madh, Mbreti i Persisë, Mbreti i Anshanit, Mbreti i Medias, Mbreti i Babilonisë, Mbreti i Sumerit dhe Akadit dhe Mbreti i Katër Këndeteve të Botës. Kronika e Nabonidit vëren ndryshimin në titullin e tij nga thjesht "Mbreti i Anshanit", një qytet, në "Mbretin e Persisë". Assyriolog François Vallat shkroi se "Kur Astyages marshuan kundër Kirit, Cyrus quhet 'Mbreti i Anshan', por kur Cyrus kalon Tigris në rrugën e tij për të Lydia, ai është 'Mbreti i Persisë', kështu që grushtit të shtetit u zhvillua midis këtyre dy ngjarjeve".

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]