Zvonimir Janko

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Zvonimir Janko, i lindur në vitin 1932 në Kroaci, është një matematikan kroat, i njohur si zbulues i te ashtuquajturave Grupet e Jankos, një varg i grupeve te thjeshta.

Studjoi në Universitetin e Zagrebit. Për momentin është profesor në Universitetin e Heidelbergut.

Janko i zbuloi grupet e tija sporadike J1 për here te pare në vitin 1964 gjate qëndrimit tij hulumtues në Australian National University in Canberra. Pasuan grupet J2 und J3 (1966). Në vitin 1975 e zbuloi edhe grupin e fundit, J4 dhe vërtetoi se nuk ka më. Grupi i Jankos J1 ishte zbulimi i pare në shekullin e 20 i një grupi sporadik. Janko e pandehu dhe vërtetoi se ekzistojnë edhe tre grupe sporadike, dhe brenda 9 viteve te ardhme, në vitin 1975 e përfundoi klasifikimin e grupeve sporadike.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]