Çanta e shpinës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Çantë shpine e ushtrisë zvicerane 1960.

Një çantë shpine, çantë shkolle, çantë krahu, çantë librash në formën e saj më të thjeshtë pa kornizë, është një thes prej pëlhure i mbajtur mbi shpinë dhe i siguruar me dy rripa që kalojnë mbi supe, por mund të ketë një kornizë të jashtme, kornizë të brendshme dhe ka paketa trupore.

Çantat e shpinës përdoren zakonisht nga alpinistët dhe studentët, dhe shpesh preferohen nga çantat e dorës për mbajtjen e ngarkesave të rënda ose çdo lloj pajisjeje, për shkak të kapacitetit të kufizuar për të mbajtur pesha të rënda për periudha të gjata kohore në duar.

Çanta shpine të mëdha, të përdorura për të mbajtur ngarkesa mbi 10 kilogramë, si dhe çanta shpine më të vogla sportive (p.sh. vrapim, çiklizëm, shëtitje dhe hidratim), zakonisht shkarkojnë pjesën më të madhe (deri në rreth 90%) të peshës së tyre në ijë të mbushur. rripa, duke lënë rripat e shpatullave kryesisht për stabilizimin e ngarkesës. Kjo përmirëson potencialin për të mbajtur ngarkesa të rënda, pasi ijet janë më të forta se supet, dhe gjithashtu rrit shkathtësinë dhe ekuilibrin, pasi ngarkesa shkon më afër qendrës së masës së vetë përdoruesit.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]