Jump to content

Östersund

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Östersund
Skeda:Östersund Stad.jpg
Stema zyrtare e {{{official_name}}}
Location of {{{official_name}}}
Popullsia
 • Gjithsej59,416
{{{postal_code_type}}}
2380
Faqja zyrtarehttp://www.ostersund.se/

Östersund është një qytet në Jämtland. Östersund është selia e qarkut të Jämtland krahine dhe qendra e komunës e Östersund (formerly e qytetit Östersund's). Qyteti shtrihet në liqenin e Madhe dhe është qyteti i vetëm Storsjöbygdens dhe Jämtland-së. Östersund, qyteti 24 të Suedisë më të madh me 44 000 banorë.

Östersund është i vetmi qytet në kufijtë e tanishëm të Suedisë, i cili e themeluar në 1700. Qyteti u themelua në radhë për të kontrolluar tregtinë në Jämtland, banorët e të cilit e angazhuar në një tregti të gjerë dhe shumë fitimprurës se i mërzitur e shtetit suedez. Qëllimi i qeverisë ishte se, në përputhje me ligjin, për të kanalizuar tregtare në qytet. Kjo nuk u prit mirë nga popullata, duke çuar në Ostersund të gjatë mbeti një qytet të vogël, në të vërtetë më pak se Froson. Kjo nuk ishte deri në fund të 1800s para Östersund u bë një qytet i vërtetë, jo të vërtetë deri pas ardhjes së hekurudhës në 1879.

Östersund është vendosur në Suedi qendrore, në mes të Jämtland County dhe në mes të Östersund Komunës. Si qyteti më i centralizuar e vendosur Suedisë e Östersund zakonisht marrin kredi si qendra të Suedisë. Emri i qytetit vjen nga ngushticat e ngushta ndan Frösön nga Epiri, Ngushticës balltike, fillimisht Lindore Strait, e cila sot është po aq e ngushtë sa 150 metra në vende.

Qyteti është tregtuar nga ana e komunës dhe bizneseve që qyteti të dimrit. Winter Sports ka një traditë të gjatë në qytetin e Östersund dhe ka gjatë viteve të organizuar kampionatin botëror në disa sporteve dimërore si biatlonin, ski dhe patinazh kampionate dhe suedez në vend kryq dhe Snowcross. Në Östersund është gjithashtu Kombëtare Dimër Sport Qendra e qytetit ka aplikuar për të organizuar Lojërat Olimpike Dimërore disa herë, por kurrë nuk ka qenë besuar. Paraardhësit e Olimpiadën e Dimrit, Lojra nordik, janë të vendosur, megjithatë, nganjëherë të Ostersund shkak të mungesës së dëborës në Stokholm në fillim të viteve 1900.

Östersund u emërua nga Eskil Erlandsson në Matlandetshuvudstad 2011.

Që nga 1500 kur Suedia u bë një shtet sovran ka sundimtarët e saj kërkuar për të zgjeruar ndikimin e Jämtland. Së pari, politikisht, për të nuk ka dobi, dhe pastaj ekonomikisht. Qytetet e ndërtuar në bregdetin verior u përpoq për të zotëruar atë në forbondehandeln Jämtland përhapur. Härnösand parë u ndërtua në vitin 1585 e ndjekur nga Sundsvall në 1621 që do të thotë se fermerët janë të detyruar të tregtisë në qytetet. Pas Jämtland dhe Härjedalens pushtimit në 1645 bëri të dy pretendojnë të kenë zotërim të tregtisë në të dy krahinat. Qyteteve të vogla, megjithatë, kishte shumë sukses me këtë kur lidhja midis Trøndelag dhe Jämtland ishte rrënjët shumë i fortë jashtë vendbanimeve, ndërsa rezistenca kundër përpjekjet e qeverisë për kontrollin e qendrës tregtare ishte e madhe.

Planet për ndërtimin e një qyteti suedez apo qytet në Jämtland ishte me autoritetet, pasi që Suedia ka marrë fshat nga Danimarka, Norvegjia në 1645. Por ishin ende të turbullta herë dhe të qënit shtet Jämtland vazhduar të zhvendoset, tani me ndihmën e popullatës lokale, me planet për një qytet të Suedisë u mbyllën.

1758 kishte plane për një qytet në jetën Jämtland re. Nisma erdhi nga një person privat, por autoritetet mendojnë se ai nuk kishte nevojë për të ndërtuar një qytet në Jämtland. Propozimin e bëri, megjithatë, se debati rreth asaj Jämtland do të ketë një qytet apo jo kap për të vërtetë. Nga qytetet e përmendura tashmë veriore ishin ngritur kërkesë që një qytet do të ndërtohet në Jämtland për të parandaluar Carters Jamtish tregtia fitimprurëse e kufirit mbi keel. Jamts shpesh lënë pas dore bujqësisë që të angazhohen në misione të gjatë tregtisë në distancë, dhe tregti rurale. Me një qytet ky do të ndalet dhe të qytetit do të jetë në gjendje për të siguruar mallrat e furnizimit të bregdetit që ka vazhduar për një kohë të gjatë. Nga një pikë strategjike ushtarake ishte edhe krijimi i një qytet të fortifikuar në Jämtland të favorshme, kur Suedia nuk ishte më një superfuqi.

Östersund u themelua 23 tetor 1786 nga Mbreti Gustav III të Odensala periferi Fshatare në ngushticën e Balltikut blerë për këtë qëllim. Disa vende të ndryshme ishin të propozuar, duke përfshirë Husa, atëherë qyteti Jämtland më i madh, dhe Ede jashtë Brunflo, Krokom dhe Sunne. Edhe pse Frösön kishte qenë i propozuar, por shorti ra më në fund në vendin e Ngushticës balltike, i cili ishte konsideruar si më të dobishme.

E vetmja gjë që të tjerët ishin në zonë në atë kohë ishte në rrugën kryesore dhe që ura të Frösön, Jämtland atëherë zonën qendrore. Tregtisë në Jämtland nuk mund të ndalet nga brigjet Norrland, të gjitha barrierave tregtare, të tilla si kontrolleve kufitare, sanksionet, embargo, dhe doganore nuk e kishte dhënë rezultatet e dëshiruara. Ende gurë ishin shumë dinak dhe disa besojnë se shprehja nënshkrimit të lidhura Jamtish cool ju luur'n (ju mund të luaj atë) vjen nga përpjekje ende frekuencë për të shmangur pagimin e detyrimeve në mallrat e blera në Norvegji. Trendi i njëjtë ka ndodhur në vendet e tjera nordike, në Finlandë i pranishëm u themelua në Tampere, Kuopio dhe Kaskinen. Ostersund është i vetmi qytet në Suedi e sotme, është themeluar në vitin 1700. Edhe pse Danimarkë-Norvegjia ishte ndjekur nga afër, dhe viti i Östersund u themelua edhe Rejkjavik, Islandë. Ostersund marrë përjashtim 20-vjeçare e taksave dhe të përjashtuar nga rregullat e tregtisë dhe sistemet e repartit.

Si me të gjitha qytetet e tjera, u krijua pas vendimit të zhvillimit të kapitalit mbretërore ishte jashtëzakonisht i ngadalshëm. Shteti u përpoq të bindë tregtarët nga Frösön për të kaluar në kontinent. Por nuk ka dëshirë për të nuk ishte, Frösön kishte qenë zemra Jämtland për mbi 600 vjet dhe ishte një famulli të pasur. Tokën mbi të Frösön ishte pjellore dhe shumë më të përshtatshme për bujqësi se sa kënetat në anën tjetër të ngushticës së Balltikut. Qyteti ishte pra për të zhvilluar shumë ngadalë, gjatë 50 viteve të parë të saj rritjen e popullsisë Östersund me një mesatare prej tetë njerëz në vit. Të qytetit u bë selia e qarkut, me Jämtland County është themeluar në vitin 1810 dhe një qark u krijua. Östersund, megjithatë, mbeti një fshat bujqësore, me mezi 400 banorë 1820 1840 ishte disi më të mirë, Jemtlands Gazeta formuar, kisha e parë u hap, guvernatori mori një rezidencë të madhe, Frösö Përbashkët Shkolla ishte e vendosur në qytet dhe një spital erdhi në ekzistencë. Qytetin e pastaj u bë pak më të madhe kur menaxhimit të pyjeve u ngritën në 1850 - dhe 1860-së.

Ajo ishte vetëm kur erdhi në 1879 hekurudhore si qyteti më shpejt filloi të rritet dhe të kalojë Frösön në madhësi. Në sajë të "guvernatori fshatar" Nils Larson Tullus erdhi linjë hekurudhore për të kaluar përmes qytetit në vend se jashtë siç është planifikuar. Mes Line Kombëtar ka përfunduar në 1882 dhe i lidhur Östersund Trondheim dhe Sundsvall. Ostersund pastaj bëri që të mbijnë më shpejt se çdo qytet tjetër në Suedi. Në dhjetë vitet e vetëm të qytetit kishte tejkaluar 20 qytete të Suedisë në aspektin e numrit të popullsisë. Qytetin e tërhequr banoreve te rinj, kryesisht nga fshatrat Jämtland, por edhe kolonët nga pjesë të tjera të Suedisë. Kolonët erdhi ndikon të reja për të Jämtland dhe peizazhin ishte rëndë në kohën e lëvizjes së njerëzve. Në lidhje me pjesën tjetër të Suedisë u lëvizjes në qytet jashtëzakonisht dinamik. Në Jämtland dhe Härjedalen ajo ishte Godtemplarrörelsen liberale (pjesë e lëvizjes përmbajtje), erdhi për të dominuar në total. Kjo erdhi pas zgjimit lëvizje që sfidoi themelimit të qytetit, përmes ndërtimit të kishës dhe një kishës Baptist.

Lëvizja e njerëzve e tretë kryesore, të lëvizjes së punëtorëve, u pengua shumë e lëvizjes përmbajtje liberale, por edhe u bë një element i rëndësishëm i zhvillimit të qytetit. Që në fillim të 1890 ka mbajtur një majdemonstration parë.

Përmbajtje e parë shtëpizë është themeluar në vitin 1882 dhe gjashtë muaj më vonë ka pasur tetë. Jämtland nderuar veten si "një fushë mirënjohës për punën e Rendit." Një vit më vonë, në 1883, ishte 700 banorë 3000 të qytetit të përfshirë në lëvizjen. Sukses të shpejtë e lëvizjes krijuar një entuziazëm të veçantë dhe të lëvizjes së erdhi për të përfshirë të gjitha segmentet e shoqërisë. Ajo ishte e organizuar martesën e tyre, tregjet e Krishtlindjeve, objektet argëtuese dhe kafenetë e hapura, bankat, zyrat e sigurimeve, biblioteka, etj u krijua. Simboli më i madh i madhështisë e lëvizjes ishte fjala se shtëpia ishte ndërtuar në vitin 1885 në qytetin, Östersund Good Templars-Ordenshus. Kur godtemplarrörelsens figurë Joseph Malins vizitoi Jamtland dhe Ostersund zgjedhin fjalët e tij në shtëpinë e madhe në botë. Nuk kishte asnjë dyshim - Ostersund ishte Godtemplarstaden. Entuziazëm të veçantë manifestuar veten në 1886 kur qyteti festoi njëqind vjet. Östersund ishte parashikuar, bëhet atëherë kryeqytet Suedi-Norvegjisë nga Johan Lindstrom saksone.

Jämtland thembra Östersund ishte lëvizja përmbajtje, në raport me popullsinë, qytetin e fortifikuar të botës. Përmes lëvizjes përmbajtje të zhvilluara komponimet e tjera jo-fitimprurëse me qëllime të tilla si komponimet e paqes (lëvizja suedeze e paqes, festoi në 1903 vjetorin e 20 në Ostersund), shoqëritë e votës, shoqëritë vegjetarian, dhe lëvizjes së të rinjve, të cilët kishin ardhur nga Norvegjia.

Ostersund zhvilluar gjatë të njëjtës periudhë të qendrës tregtare Jämtland me tregun e moshën e vjetër Gregori që kulmin. Nga 1870 në rritje të tregtimit të përditshme dhe sjellja e gati shtatë herë deri në 1910 Tregu i ishte ndaluar në 1914 nga Këshilli Federal i Tregtisë.

Ostersund jetonin në simbiozë me fshat përreth, si ekonomike dhe kulturore dhe për Jämtland lëvizje popullore Östersund bukur dhe unike theu terren në fillim të viteve 1900. 1908 formuar shoqata Ende Mjeshtëri dhe u bë shokët e kompleksit të lashtë dhe në 1912 filloi planifikimin e një muze në natyrë - Jamtli. Muzeu ishte më vonë në periudhën e luftërave shoqërues në formën e Muzeut Qarkut dhe County Arkivat. Një element i rëndësishëm i kulturës ishte biblioteka Jämtland në 1912 u zhvendos nga Frösön në qytet. Ostersund erdhi në shtëpinë e një nga bibliotekat më të vlefshme Skandinavi veriore.

Periudhën para Luftës së Parë Botërore ishte një nga Ostersund kohë shumë e rëndësishme kur në bazë të asaj që ka karakterizuar të qytetit ishte. Aspiratave morale që njerëzit kishin dhe shprehet në shkallë të madhe nga ana e shoqatave të krijuar një entuziazëm të madh, jo vetëm në Östersund, por në të gjithë Jämtland. "Sikur të ishte gati për të lëvizur gur Åreskutan nga guri, ne kishim menduar se ishte e mundur", më vonë i tha një tamplier vjetër MIRA. Edhe pse puna e gjerë të ndërtimit ishte e nevojshme, sepse popullsia e qytetit u rrit. Ishte gjatë kësaj që Town Hall ishte ndërtuar në vitin 1912, i projektuar nga arkitekti Wallberg Frans Bertil.

Në mesin e Templars mirë ishte historia lokale dhe lëvizje popullore u bë i ndërthurur me lëvizje historinë lokale. Godtemplarrörelsen pa industrializimi si një kërcënim serioz për atdheun dhe fshatin e vjetër dhe shoqërinë fshatare. Që shumica e popullsisë Östersund kishte rrënjët e saj në fshat nuk ka pasur tensione urban-rural në Jämtland. punë Mocionet të zakonshme të bëra të qytetit dhe qeveria e tij e qendrës së djathtë kishte një qëndrim jashtëzakonisht negativ në drejtim të industrisë. Në vend të kësaj ata donin të prodhuar Östersund si një qendër për aktivitete në natyrë, arsimit, kulturës dhe turizmit. Ata nuk duan të industritë do të kërcënonte mjedis të mirë, ajër të pastër, natyra dhe traditat kulturore.

Tregtisë dhe industrisë

Ashtu si pjesa tjetër e Jämtland Östersund është e dominuar nga bizneset e vogla. qendër të tërë të qytetit Jämtland tregtisë dhe ka mbi 300 dyqane. shitjes me pakicë në qytetin e 30 për qind më shumë se baza e popullatës duhet të ofrojë. Tregtare në qendër të qytetit përbëhet kryesisht nga Prästgatan këmbësorëve ku dyqane të mëdha departamentit të tilla si mes-pikë (ish Domus), Åhléns (tempo origjinale) dhe kernel është gjetur. Të qytetit është edhe dyqanet e veshjeve si i madh H & M, KappAhl, Lindex dhe të tjerë, rreth 50 restorantet, dyqanet e këpucëve, dyqanet sportive stadiumin INTERSPORT, dyqane ushqimore, dhe më shumë. Edhe pse Main Street që shkon paralel nën Prästgatan është një rrugë e veshur me dyqane, restorante dhe kafene, Main Street nuk është një zonë për këmbësorë. Ostersund është qyteti në Suedi me Storefront më oborret për frymë. Personi kryesor në industrinë Östersund gjatë viteve 1900 ishte një kalë dhe më vonë tregtarin Sven O. Pearson, themelues i Persson Invest Byggelit dhe Bilbolaget.

Östersund është një qytet tipik të tregut dhe e qytetit janë mbajtur si tashmë të përmendur të tregut vjetore Gregori i cili ka 1000 vjet të historisë, në tre ditë në fillim të marsit. Edhe pse ajo u ndalua në vitin 1914 ishte ende që do të mbahet në qytet në disa vite. 1950 ishte një e re të tregut Gregori, por ajo ishte vetëm në 200 vjetorin e qytetit në vitin 1986 si ajo u kthye për të vërtetë dhe kanë qenë që mbahet çdo vit. Në 1948 kur tregu nuk ka qenë aktiv në qytet, ka pasur vizione të ringjallur traditat e qytetit të tregut në një stil modern, me tregtinë e madhe të drejtë Expo Veriut u iniciua në 1950 për të konsoliduar të qytetit si qytet kryesor tregtar veriore të Suedisë. Ky panair është po aq e tregut Gregori vjetor, por janë mbajtur në verë dhe nuk gjatë dimrit. Numri i Vizitorët në Veri Expo arrijnë çdo vit në mbi 30 000 njerëz.

Në Östersund është një nga tre kampe të universitetit tim ku ka një fushë rekrutimi për disa nga kompanitë që operojnë në Ostersund. Universiteti i kushton vëmendje të veçantë për zhvillimin e biznesit, elektronikës dhe të zhvillimit të softuerit. Si kryeqytete të tjera të krahinës janë punëdhënësit publikë si këshillave bashkiakë dhe të qarkut për të punëdhënësit më të mëdhenj.

Përveç shërbimeve komerciale dhe publike janë prodhuesit komponent të industrive prodhuese me klientët shumëkombësh në listë. Dy Ostersund Kompania është dominuese në armë dëborë. industritë tradicionale kanë qenë plotësuar me IT dhe telekomunikacionit në vitet e fundit. Disa kompani të mëdha dhe grupe janë gjithashtu në Ostersund, Cybercom të tilla (auSystems ex, dikur Teleca), Dagbladet Suedisht Customer Service, Husqvarna, Banking Telefoni Swedbank dhe Telia. Kompani të tjera të prodhimit janë Jonsson dhe Paulsson, Byggelit, Areco, MOReTENs dhe Lenko. Disa kompani të mëdha kanë selinë e tyre në qytet përfshijnë Line Inland AB dhe Milko.

Të gjitha kompanitë në Östersund (nga të cilat një shumicë dërrmuese e tyre janë në Ostersund) është 52 për qind "fuqimisht mbështetës të globalizimit", e cila i kushton Ostersund në vendin e tetë në të gjithë vendin.

Östersund është një nga qytetet e Suedisë kafene më të dendura. kafenetë kanë një traditë të gjatë në qytet dhe ishte një fillim i rëndësishëm grumbullimit vende për argëtim, shoqata dhe jetën sociale. Duke bërë kështu që ishte e natyrshme për ata që vizitoi qytetin e herë pas here, si ushtarë dhe në zonat rurale, së bashku me urbanistes rri në një kafe. Për kafenetë më historike janë Törners dhe Wedemark pastiçeri Shop, në këtë të fundit tha se për të parë tortë në botë sanduiç të janë bërë nga kuzhinier Sjödahl pastë Gunnar në vitet 1960. Brunkullan e Östersund në pjesët më të vjetra janë e vetmja gjë që tani ka shtrojë kopsht, e cila ishte e zakonshme në qytetin e vjetër.

Östersund, disa restorante të tilla si O'Leary, Lart, Rock, Lajme, Mark Twain, Kapiten Cook dhe GIII në qendër të qytetit dhe Marite në Grand Lake.