.45 ACP

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fisheku .45 ACP.

.45 ACP (Automatic Colt Pistol) ose .45 Auto (11,43×23mm) është një fishek pistolete me mure të drejta pa buzë, i projektuar nga John Moses Browning në 1904, për përdorim në prototipin e tij të pistoletës gjysmë automatike Colt. Pas provave të suksesshme ushtarake, ajo u miratua si fisheku standard për pistoletën M1911 të Colt. Fisheku u zhvillua për shkak të mungesës së fuqisë ndaluese të përjetuar në Rebelimin Moro në vende si Sulu. Municioni i lëshuar, .38 Long Colt, ishte treguar i pamjaftueshëm, duke motivuar kërkimin për një fishek më të mirë. Kjo përvojë dhe testet Thompson-LaGarde të vitit 1904 e çuan ushtrinë dhe kalorësinë të vendosnin se një minimum prej 0.45 kalibri kërkohej në një pistoletë të re.

Raundi standard ushtarak 0.45 ACP përdor një predhë me hundë të rrumbullakët 14.9 gram që udhëton me afërsisht 250 metra/sekondë kur qëllohet nga një pistoletë M1911A1 e lansuar nga qeveria. Ai operon me një normë relativisht të ulët të presionit maksimal të dhomës prej 140 MPa, krahasuar me 240 MPa si për Parabellum 9mm ashtu edhe për 0.40 S&W, që për shkak të një shtytjeje të ulët të bulonit ndihmon në zgjatjen e jetëgjatësisë së shërbimit të armëve. Meqenëse fishekët me presion standard 0.45 ACP janë nën-sonike kur gjuhen nga pistoleta dhe automatikët, është një kalibër i dobishëm për armët me silensiatorë, për të eliminuar bumin e zërit.

Sot, shumica e ushtrive të NATO-s përdorin armë anësore me dhomëza për fishekun Parabellum 9×19mm, por efektiviteti i fishekut 0.45 ACP ka siguruar popullaritetin e tij të vazhdueshëm me revole sportive të kalibrit të madh, veçanërisht në Shtetet e Bashkuara. Në vitin 1985, pistoleta .45 ACP M1911A1 u zëvendësua nga pistoleta Beretta M9 9mm si arma kryesore e ushtrisë amerikane, e cila nga ana tjetër u zëvendësua me pistoletën SIG Sauer P320 9mm në 2017, e caktuar M17 për madhësinë e plotë. dhe M18 për kompakt.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]