Jump to content

Parabellum 9×19mm

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Plumbi dhe 2 Fishekë, Parabellum 9×19mm

Parabellum 9×19mm (i njohur gjithashtu si 9mm Luger ose thjesht 9mm) është një fishek armësh zjarri pa buzë, me konik.

Fillimisht i projektuar nga projektuesi austriak i armëve të zjarrit Georg Luger në vitin 1901, ai konsiderohet gjerësisht si fisheku më i popullarizuar i armëve automatike për shkak të kostos së ulët dhe disponueshmërisë së gjerë. Është një fishek standard për forcat e NATO-s, si dhe në shumë vende jo anëtare të NATO-s.

Meqenëse fisheku ishte projektuar për pistoletën gjysmë-automatike Luger, asaj i është dhënë përcaktimi 9mm Luger nga Instituti i Prodhuesve të Armëve dhe Municioneve Sportive (SAAMI) dhe Komisioni Ndërkombëtar i Përhershëm pour l'épreuve des armes à feu portatives (CIP).

Një studim i vitit 2007 në SHBA arriti në përfundimin se "rreth 60% e armëve të zjarrit që përdoren nga policia janë 9mm (Parabellum)" dhe vlerësoi shitjet e pistoletave Parabellum 9×19mm që i bënë pistoletat gjysmë-automatike më të njohura se revolverët.[1]

  1. ^ "9×19mm Parabellum", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-19, marrë më 2022-12-24