Jump to content

3G

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

3G është gjenerata e tretë e teknologjisë së telekomunikacionit celular me valë. Është përmirësimi mbi 2G, 2.5G, GPRS dhe 2.75G Norma të përmirësuara të të dhënave për rrjetet GSM Evolution, duke ofruar transferim më të shpejtë të të dhënave dhe cilësi më të mirë zëri.[1] Ky rrjet u zëvendësua nga 4G, dhe më vonë nga 5G. Ky rrjet bazohet në një sërë standardesh të përdorura për shërbimet dhe rrjetet e përdorimit të pajisjeve celulare dhe të telekomunikacionit celular që përputhen me specifikimet e International Mobile Telecommunications-2000 (IMT-2000) nga Unioni Ndërkombëtar i Telekomunikacionit. 3G gjen aplikim në telefoninë zanore me valë, akses në internet celular, akses fiks në internet pa tel, video thirrje dhe televizor celular.[2]

Rrjetet e telekomunikacionit 3G mbështesin shërbime që ofrojnë një shpejtësi transferimi informacioni prej të paktën 144 kbit/s.[3][4] Lëshimet e mëvonshme 3G, shpesh të shënuara 3.5G dhe 3.75G, ofrojnë gjithashtu akses me brez të gjerë celular prej disa Mbit/s në telefonat inteligjentë dhe modemët celularë në kompjuterët laptopë. Kjo siguron që mund të aplikohet për thirrjet zanore me valë, aksesin në internet celular, aksesin fiks në internet me valë, video-telefonatat dhe teknologjitë e televizorit celular.

Një gjeneratë e re e standardeve celulare është shfaqur përafërsisht çdo të dhjetën vit që kur sistemet 1G u prezantuan në 1979 dhe në fillim të mesit të viteve 1980. Çdo gjeneratë karakterizohet nga breza të rinj të frekuencave, shpejtësi më të larta të të dhënave dhe teknologji transmetimi jo të përputhshme me prapavijën. Rrjetet e para komerciale 3G u prezantuan në mesin e vitit 2001.[5][6][7][8]

www.vodafone.al ------ http://www.vodafone.al/vodafone/Cfare_është_3G_740_1.php[lidhje e vdekur]

  1. ^ "All about the Technology=2011-04-04". itu.int. Marrë më 2019-08-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "All about the Technology=2011-04-04". itu.int. Marrë më 2019-08-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "3G CELLULAR STANDARDS WITH PATENTS" (në anglisht). projectsatbangalore.com. 2014-06-24. Marrë më 2019-08-17.
  4. ^ "3G vs. 4G: What's the Difference?". PC Magazine (në anglisht). 2015-02-10. Marrë më 2019-08-17.
  5. ^ Charny, Ben (2001-10-01). "World's first 3G phone network goes live" (në anglisht). ZDNet. Marrë më 2019-08-16.
  6. ^ McCarthy, Kieren (2001-10-01). "World's first 3G network live today". theregister.co.uk (në anglisht). Marrë më 2019-08-16.
  7. ^ "THE EVOLUTION TO 3G MOBILE – STATUS REPORT". itu.int. 2003-07-29. Marrë më 2019-08-16. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ "First 3G mobiles launched in Japan" (në anglishte britanike). 2001-10-01. Marrë më 2019-08-16.