Jump to content

4G

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

4G është gjenerata e katërt e teknologjisë së rrjetit celular me bandë të gjerë, duke pasuar 3G dhe duke paraprirë 5G. Një sistem 4G duhet të sigurojë aftësi të përcaktuara nga ITU në IMT Advanced. Aplikacionet e mundshme dhe aktuale përfshijnë ndryshimin e aksesit në internetcelularëve, telefoninë IP, shërbimet e lojrave, TV mobil me definicion të lartë, video konferenca dhe televizion 3D.

Standardi WIMAX i lëshimit të parë u vendos komercialisht në Korenë e Jugut në 2006 dhe që atëherë është vendosur në pjesën më të madhe të botës

Standardi i lëshimit të parë Long Term Evolution (LTE) u vendos komercialisht në Oslo, Norvegji dhe Stokholm, Suedi në 2009, dhe që atëherë është vendosur në pjesën më të madhe të botës. Sidoqoftë, është debatuar nëse versionet e lëshimit të parë duhet të konsiderohen 4G LTE.

Telia-branded Samsung LTE modem

Pamja e përgjithshme teknike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Mars 1998, Bashkimi Ndërkombëtar i Telekomunikacionit-Sektori i Komunikimit me Radio (ITU-R) specifikoi një sërë kërkesash për standardet 4G, të quajtur specifikimi Ndërkombëtar i Avancuar i Telekomunikacioneve Ndërkombëtare Lëvizëse (IMT-i Avancuar), duke vendosur kërkesat e shpejtësisë kulmore për shërbimin 4G në 100 megabits për e dyta (Mbit / s) (= 12.5 megabajt për sekondë) për komunikim me lëvizshmëri të lartë (si p.sh. nga trenat dhe makinat) dhe 1 gigabit për sekondë (Gbit / s) për komunikim me lëvizshmëri të ulët (siç janë këmbësorët dhe përdoruesit e palëvizshëm). [1]


Meqenëse versionet e lëshimit të parë të Mobile WiMAX dhe LTE mbështesin shumë më pak se 1 Gbit / s shpejtësi maksimale, ato nuk janë plotësisht në përputhje me IMT-Advanced, por shpesh janë markuar 4G nga ofruesit e shërbimeve. Sipas operatorëve, një gjeneratë e rrjetit i referohet vendosjes së një teknologjie të re jo-të pajtueshme. Më 6 dhjetor 2010, ITU-R pranoi që këto dy teknologji, si dhe teknologjitë e tjera përtej-3G që nuk përmbushin kërkesat e avancuara IMT, megjithatë mund të konsiderohen "4G", me kusht që ato të përfaqësojnë pararendësit e përputhshëm me IMT-Advanced versionet dhe "një nivel i konsiderueshëm i përmirësimit të performancës dhe aftësive në lidhje me sistemet fillestare të gjeneratës së tretë të vendosur tani". [2]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Report M.2134, Requirements related to technical performance for IMT-Advanced radio interface(s)" (në anglisht).{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
  2. ^ "ITU World Radiocommunication Seminar highlights future communication technologies" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 7 nëntor 2020. Marrë më 29 prill 2021.