Jump to content

951 Gaspra

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
951 Gaspra
Lloji i objektitAsteroidet edit this on wikidata
Data e vrojtimit
(Epoka kërkohet)
kërkohet
Deklinacionikërkohet
Magnituda e dukshme
16,8 Edit this on Wikidata
Commons page Related media on Wikimedia Commons

951 Gaspra është një asteroid i Sistemit diellor i zbuluar më 1913.

951 Gaspra orbiton përreth Diellit në bordin e mbrendshëm apo siç quhet në astronomi Rripi prinqipal i asteroidëve, ndërmjet Marsit dhe Jupiterit :

Orbita : 205.000.000 km prej Diellit
Dimensioni : 19 x 12 x 11 km.

Gaspra e mori emrin nga zbuluesi Neujmin, në emër të një vendi që ndodhet në gadishullin Crimea. Shumë kratera që ndodhen në këtë asteroid janë pagëzuar me emra të vendeve turistike të botës.

Asteroidi Gaspra në vete përmban pjesën më të madhe akull, mendohet se ky akull është i përzier me minerale guri e metali.

Para tre asteroideve që janë vështruar prej së afërmi, Gaspran e takoi sonda e quajtur Galileo me 29 tetor të vitit 1991, për derisa kjo e fundit ishte në rrugë për t`a vështruar dhe studiuar Jupiterin.

Gaspra bënë pjesë në familjen e asteroideve Flora.

Shtresa e sipërme e këtij asteroidi është e mbuluar me vrima (kratere) të goditura. Nga numri i madh i kratereve të vogla që përmban ky asteroid, vihet në konkluzion se Gaspra është i vjetër rreth 200 milion vjet.