Abel Gance

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Abel Gance

Abel Gance, është i lindur më 1889Paris, kurse ka vdekur në vitin 1981. Ai ishte regjisor, skenarist dhe producent i madh francez. Abel Gans konsiderohet njëri ndër etërit e parë të kinemasë franceze dhe gjuhës moderne, duke u llogaritur në mesin e pionierëve të parë në historinë e artit të shtatë, bashkë me Dejvid Grifitin në Amerikë dhe Sergej Anzenshtajnin në Rusi.

Si një kineast i shquar novator,ai afirmohet në vitin 1918, sidomos me filmat ’’Akuzoj’’ dhe ’’Rruga’’. Filmi ’’Napoeloni’’ ishte një kryevepër tjetër e rëndësishme të cilën e realizoi në fund të karrierës së tij gjeniale. Pasojnë filmat e tij të famshëm ’’Lukrecia Borxhia’’, ‘’Austerlic’’ dhe ’’Fundi i botës’’. E çmonin shumë regjisorë botërorë e sidomos Akira Kurosawa dhe Francis Ford Coppola të cilët mësuan shumë prej tij. Se çfarë rëndësie kishte ai për kulturën franceze, një rrugë e njohur në Paris mban emrin e tij.

Vepra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 1911 : La Digue
 • 1912 : La Pierre philosophe
 • 1912 : Le Nègre blanc
 • 1912 : Il y a des pieds au plafond
 • 1912 : Le Masque d'horreur
 • 1915 : Strass et Compagnie
 • 1915 : L'Héroïsme de Paddy
 • 1915 : La Folie du docteur Tube
 • 1915 : La Fleur des ruines
 • 1915 : L'Énigme de dix heures
 • 1915 : Un Drame au château d'Acre
 • 1916 : Le Périscope
 • 1916 : Le Fou de la falaise
 • 1916 : Fioritures
 • 1916 : Ce que les flots racontent
 • 1916 : Les Gaz mortels
 • 1917 : Le Droit à la vie
 • 1917 : Mater Dolorosa
 • 1917 : Barberousse
 • 1918 : La Dixième Symphonie
 • 1919 : J'accuse
 • 1923 : La Roue
 • 1924 : Au secours !
 • 1927 : Napoléon
 • 1931 : La Fin du monde
 • 1934 : La Dame aux camélias
 • 1935 : Le Roman d'un jeune homme pauvre
 • 1935 : Lucrèce Borgia
 • 1935 : Jérôme Perreau, héros des barricades
 • 1935 : Napoléon (version remaniée du film de 1927)
 • 1936 : Un grand amour de Beethoven
 • 1938 : Le Voleur de femmes
 • 1938 : J'accuse
 • 1939 : Louise
 • 1940 : Paradis perdu
 • 1941 : Vénus aveugle
 • 1943 : Le Capitaine Fracasse
 • 1953 : Quatorze juillet (court métrage)
 • 1953 : Lumière et l'invention du cinématographe
 • 1953 : Lumière (pour la télévision)
 • 1954 : La Tour de Nesle
 • 1956 : Magirama (avec Nelly Kaplan)
 • 1960 : Austerlitz
 • 1963 : Cyrano et d'Artagnan
 • 1966 : Marie Tudor (1966) (pour la télévision)
 • 1967 : Valmy (TV) (pour la télévision terminé par Jean Cherasse)
 • 1971 : Bonaparte et la Révolution (version remaniée du Napoléon de 1927 et 1935)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]