Jump to content

Acetileni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Acetilini është gaz pa ngjyrë i përbëre nga karboni e hidrogjeni(C2H2) që digjet me një dritë të bardhë të fortë e që përdore për ngjitje, për ndriçim etj. Në masen 20 perqind etini i prodhuar ne rruge industriale, perdoret për ngjitjen dhe për prerjen e metaleve me ane te kanjelles oksiacetilenike. Pjesa me e madhe e etinit(acetilenit) te prodhuar perdoret ne procesin e polimerizimit për te perftuar poliacetilenin(lende sintetike). Etini perdoret gjithashtu ne pergatitjen e dritave te rrugeve, ne karburizimin e celikut, ne pergatitjen e benzenit,vinilacetilenit,si dhe ne shume sinteza te tjera.


Ky artikull nga Kimia është i cunguar. Ti mund të ndihmosh Wikipedian duke e përmirësuar këtë artikull.