Jump to content

Adele Adkins

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Adele)
Adele Laurie Blue Adkins
Adele ne 2021
U lind në
Adele Laurie Blue Adkins

(1988-05-05) 5 maj 1988 (36 vjeç)
ShkollimiBRIT School for Performing Arts and Technology
Vite aktiviteti2006-ditet e sotme
Bashkëshorti/jaSimon Konecki (m. 2018; div. 2021)
FëmijëAngelo Adkins
NderimetMBE(Order of the British Empire)
Faqja në rrjethttps://www.adele.com/
Nënshkrimi

Adele Laurie Blue Adkins (5 Maj 1988) është një këngëtare dhe kantautore angleze. Ajo është një nga artistet më të shitura të muzikës në botë, me shitje mbi 120 milionë disqe. Pasi u diplomua në art nga Shkolla BRIT në 2006, Adele nënshkroi një marrëveshje me XL Recordings. Albumi i saj debutues, "19", u publikua në vitin 2008 dhe krijoi pesë këngët më të mira në Mbretërinë e Bashkuar "Chasing Pavements" dhe "Make You Feel My Love". Albumi u certifikua 8× platinum në Mbretërinë e Bashkuar dhe tre here platinum në SHBA. Adele u nderua me çmimin BRIT për Rising Star si dhe çmimin Grammy për Best New Artist.

Adele publikoi albumin e saj të dytë "21", në 2011. Ai u bë albumi më i shitur në botë i shekullit të 21-të, me shitje mbi 31 milionë kopje. Ai u certifikua 17× platinum në MB (më i larti nga një artist solo i të gjitha kohërave) dhe Diamond në SHBA. Sipas Billboard, "21" është albumi me performancën më të mirë në historinë e listave amerikane, duke kryesuar Billboard 200 për 24 javë (më i gjati për një artiste femër ndonjëherë). Ajo ishte artistja e parë femër në historinë e Billboard Hot 100 që kishte tre këngë të njëkohshme në top dhjetëshen si artiste kryesore, me "Rolling in the Deep", "Someone Like You" dhe "Set Fire to the Rain". të gjitha këto gjithashtu kryesuan grafikun. Albumi mori një rekord prej gjashtë çmimesh Grammy, duke përfshirë Album Of The Year dhe çmimin BRIT për albumin britanik të vitit. Suksesi i 21 i dha Adelës përmendje të shumta në Librin e Rekordeve Guinness.

Në vitin 2012, Adele Adkins publikoi "Skyfall", nje kolone zanore për filmin e James Bond me të njëjtin emër, i cili fitoi çmimin Oscar dhe Golden Globe Award për këngën më të mirë origjinale. Albumi i saj i tretë në studio, "25", u publikua në 2015 dhe u bë albumi më i shitur i vitit dhe theu rekordet e shitjeve të javës së parë në MB dhe SHBA. "25" ishte albumi i saj i dytë që u certifikua Diamond në SHBA dhe fitoi pesë çmime Grammy, duke përfshirë albumin e vitit dhe katër çmime BRIT, duke përfshirë albumin britanik të vitit. Kënga kryesore, "Hello", u bë kënga e parë në SHBA që shiti mbi një milion kopje dixhitale brenda një jave nga publikimi i saj. Albumi i saj i katërt në studio "30", i cilli si kenge kryesore ka "Easy on Me" në krye të listës, u publikua në vitin 2021 dhe u bë albumi më i shitur i vitit në mbarë botën, duke përfshirë SHBA-në dhe Britaninë e Madhe. 30 fitoi çmimin BRIT 2022 për albumin britanik të vitit.

Vlerësimet e Adele përfshijnë pesëmbëdhjetë çmime Grammy dhe dymbëdhjetë BRIT Awards. Në 2011, 2012 dhe 2016, Billboard e shpalli Artisten e Vitit. Në çmimet Ivor Novello 2012 dhe 2016, Adele u emërua Kantautorja e Vitit nga Akademia Britanike e Kantautorëve, Kompozitorëve dhe Autorëve. Në vitin 2012, ajo u rendit në numrin pesë në 100 Gratë më të Mëdha në Muzikë. Revista Time e quajti atë një nga njerëzit më me ndikim në botë në 2012, 2016 dhe 2022. Ajo u emërua MBE( Most Excellent Order of the British Empire) në Nderimet e Ditëlindjes së Mbretëreshës 2013 për shërbimet ndaj muzikës. Turneu i saj i tretë pa rekordet e saj të frekuentimit globalisht, duke përfshirë në MB, Australi dhe SHBA, dhe albumi i saj 21 është renditur në 500 albumet më të mëdha të të gjitha kohërave të Rolling Stone (2020).

Diskografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Filmografia
Viti Titulli Roli Shënime
2008 Saturday Night Live Vetvetja 1 episod, "Josh Brolin/Adele"
2009 Ushi & Dushi Vetvetja Intervistë me Adele
2009 Ugly Betty Vetvetja 1 episod, "In the Stars" / Performer; "Right as Rain"
2009 MTV Unplugged Vetvetja 1 episod, "Adele"
2012 Katy Perry: Part of Me Vetvetja
2013 85th Academy Awards Vetvetja Vizitore

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]