Jump to content

Ndarja administrative

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Administrimi territorial)
Nivelet administrative të botës

Një ndarje administrative, njësi administrative, entitet administrativ ose nën-ndarje e shtetit (ose, ndonjëherë, ndarje gjeopolitike apo entitetin nën-nacional) është një pjesë e një shteti ose rajoni tjetër  përcaktuar për qëllimet e administrimit. Ndarjet Administrative është dhënë një shkallë të caktuar të autonomisë dhe janë zakonisht të nevojshme për të menaxhuar veten e tyre nëpërmjet qeverive të tyre lokale.

Shembuj të njësive administrative

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 • Zona
 • Komunitetet autonome, si në komunitetet Autonome të Spanjës
 • Komuna
 • Qarku
 • Shtete - Mbretëria e Bashkuar është e ndarë në 'shtete përbërëse' p.sh. Skocia
 • Zonë elektorale  - zakonisht i referohet një njësie zgjedhore (e cila nuk është një ndarje administrative), por në Namibi dhe në Kantonin e St. Gallen në Zvicër, "zonë zgjedhore" do të thotë "ndarje administrative".
 • Departamenti
 • Despotate (jo nën-kombëtare)
 • Qarku
 • Njësia
 • Duchy (pjesërisht nën-kombëtar)
 • Perandoria (jo nën-kombëtare)
 • Subjekti (rajonale)
 • Njëqinda
 • Mbretëria
 • Këshilli vendor
 • Komuna
  • Rurale
  • Rajonale
  • Qarku Rajonal
 • Parish
 • Prefektura
 • Principata (pjesërisht nën-kombëtar)
 • Provinca
 • Organ publik (term i përgjithshëm për ndarjet administrative në Holandë)
 • Rajon
 • Republika (pjesërisht nën-kombëtar)
 • Riging
 • Shtet
 • Rajon i veçantë administrativ
 • Territor

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]