Aerodromi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një aerodrom ose aeroport është një vend nga i cili kryhen operacionet e fluturimit të avionëve, pavarësisht nëse ato përfshijnë ngarkesë ajrore, pasagjerë ose asnjërin, dhe pavarësisht nëse është për përdorim publik ose privat. Aerodromet përfshijnë fusha të vogla ajrore të aviacionit të përgjithshëm, aeroporte të mëdha tregtare dhe baza ajrore ushtarake.

Termi aeroport mund të nënkuptojë një nivel të caktuar (duke përmbushur disa kritere certifikimi ose kërkesa rregullatore) që jo të gjithë aerodromet mund ta kenë arritur. Kjo do të thotë që të gjithë aeroportet janë aerodrome, por jo të gjithë aerodromet janë aeroporte. Përdorimi i termit "aerodrom" mbetet më i zakonshëm në Irlandë dhe kombet e Komonuelthit, dhe anasjelltas është pothuajse i panjohur në anglishten amerikane, ku termi "aeroport" përdoret pothuajse ekskluzivisht.

Një aerodrom ujor është një zonë me ujë të hapur që përdoret rregullisht nga hidroavionët, avionët lundrues ose avionët amfibë për ulje dhe ngritje.

Në terminologjinë formale, siç përcaktohet nga Organizata Ndërkombëtare e Aviacionit Civil (ICAO), një aerodrom është "një zonë e përcaktuar në tokë ose ujë (duke përfshirë çdo ndërtesë, instalim dhe pajisje) që synohet të përdoret tërësisht ose pjesërisht për mbërritjen. nisja dhe lëvizja sipërfaqësore e avionëve."

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]