Heliporti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Heliporti i Bashkisë së Talinit - Linnahall Talin, 16 maj 2017 (YL-HSS dhe ES-HRA në heliport; ishulli Aegna në sfond)

Heliporti është një aeroport i vogël i përshtatshëm për t'u përdorur nga helikopterët dhe disa avionë të tjerë me ngritës vertikal. Heliportet e përcaktuara zakonisht përmbajnë një ose më shumë zona uljeje dhe ngritjeje, gjithashtu mund të kenë lehtësira të kufizuara si karburant ose hangarë. Në disa qytete dhe qytete më të mëdha, mund të jenë të disponueshme edhe lehtësira doganore.

Mbrojtësit e hershëm të helikopterëve shpresonin se heliportet do të përhapeshin, por ato janë bërë të diskutueshme në zonat urbane për shkak të zhurmës së tepërt të shkaktuar nga trafiku i helikopterëve.

Një heliport do të përbëhet nga një ose më shumë platforma helikopterike, të cilat përkufizohen si "një zonë e vogël, e caktuar, zakonisht me një sipërfaqe të përgatitur, në një port helikopteri, aeroport, zonë ulje/ngritjeje, platformë/rampë ose zonë lëvizjeje që përdoret për ngritje, ulje, apo parkim të helikopterëve”.[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Heliport", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-18, marrë më 2022-12-22