Afrim Krasniqi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Afrim Krasniqi.jpg

Afrim Krasniqi (1971) politolog. Është diplomuar në fakultetin Histori – Filologji, Universiteti i Tiranës (1994). Ka kryer studimet pasuniversitare në Gjermani dhe ka mbrojtur titullin Master në Universitetin Evropian Viadrina, Frankfurt (Oder), Gjermani (2003) dhe ka mbrojtur titullin Doktor ne Histori e Marredhenie Nderkombetare (2012), dhe Profesor i Asociuar ne UAMD (2014). Nga viti 2017 Krasniqi është kërkues shkencor në Akademinë e Studimeve Albanologjike në Tiranë dhe Drejtor Ekzekutiv i Institutit te Studimeve Politike (www.isp.com.al). Prej vitesh ai është pedagog i jashtëm i lendëve të partive politike, sistemeve politike dhe sistemeve zgjedhore në Universitetin e Tiranës dhe disa universitete të tjera.

Gjatë viteve 1991-1994 dhe 2000-2002 ka ushtruar profesionin e redakorit dhe komentatorit politik në disa nga gazetat më të njohura në Shqipëri. Për një periudhë të shkurtër ka punuar në Ministrinë e Punëve të Jashtme dhe më pas është angazhuar në politikë, fillimisht si kryetar i FRPD-së (1994-1998) dhe më pas deputet në Kuvendin e Shqipërisë (1996-1997). Që nga muaji tetor 2002 - 2007 ishte këshilltar politik i Presidentit të Republikës, Alfred Moisiu. Ne vitet 2007-2008 ishte Sekretar i Përgjithshëm në Ministrinë e Shëndetësisë. Gjatë vitit 2010-2012 ishte këshilltar politik i Presidentit të Republikës, Bamir Topi.

Krasniqi është autor i një numri librash dhe studimesh për revista politike dhe institute shqiptare e ndërkombëtare.

Libra dhe studime të botuara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Rënia e demokracisë. Tiranë 1998, 314 Faqe.
 • Fundi i Siberisë Shqiptare. Tiranë 1999, 332 Faqe.
 • Shoqëria civile në Shqipëri. Tiranë 2004, 160 Faqe.
 • Partitë Politikë në Shqipëri. Tiranë 2006, 386 Faqe.
 • Partitë Politike dhe Sistemet Politike, Tirane 2008, 430 faqe.
 • (Mbi)pushteti i Partive Politikë në Shqipëri, Tirane 2008, 240 faqe.
 • Sistemet politike në Shqipëri, 1912-2008. Tirane 2009, 390 faqe.
 • Zgjedhjet në Shqipëri, 1990-2009. Tirane 2009, 320 faqe.
 • Sistemet zgjedhore dhe administrimi zgjedhor në Shqipëri, 1990-2010. Tirane 2011, 250 faqe.
 • Demokracia e brendshme në partitë politike shqiptare, Bashkëautor me A.Hackaj, FES, Tiranë 2015, 316 faqe (shqip dhe anglisht)
 • Parlamenti dhe përfaqësimi politik. Raport dhe analizë mbi Kuvendin 2017, FES dhe ISP, 2017, 72 faqe (shqip)
 • Risitë dhe problematikat e përfaqësimit gjinor: zgjedhjet 2015. Botim studimor me UN Women dhe ISP, 2017, 88 faqe (shqip dhe anglisht)
 • Një vit i brishtë për demokracinë në Shqipëri. Analizë mbi DBP. FES dhe ISP, 2017, 110 faqe (shqip dhe anglisht)
 • Dekriminalizimi: Gjendja, problematika dhe pritshmëritë, KAS dhe ISP, 2018, 136 faqe (shqip dhe anglisht)