Agjërimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Agjërimi (geg. ninimi, njinimi) është mospranimi me dëshirë i disa ose i gjithë ushqimit ose i pirjes së lëngjeve për një kohë të caktuar, për arsye shëndetësore (mjekësore), shpirtërore (fetare) dhe politike (p. sh. grevat), ose për arsye të mungesës së ushqimit për shkaqe shoqërore - ekonomike.

Agjërimi për arsye fetare dhe shpirtërore ka qenë pjesë e trashëgimisë njerëzore që nga parahistoria. Përmendet në Bibël, si në Besëlidhjen e Vjetër, ashtu edhe në Besëlidhjen e Re, në Mahabharata, në Upanishad dhe në Kuran.

Agjërimi mjekësor mund të jetë një rrugëzgjidhje për çhelmimin (detoksifikimin) e organizmit.

Në përgjithësi agjërimi mund të shërbejë:

  • në ushtrimin fetar (shiko Kreshmja, Ramazani),
  • në fitimin e harmonisë shpirtërore dhe përvujtërisë,
  • për një përmirësim të rrokjes shqisore dhe vëmendjes,
  • për një forcim të dashjes dhe përgatitjes për grishje të veçanta,
  • mbajtjen zi për një vdekje ose humbje të veçantë,
  • për një rritje në kontrollin mendor dhe shoqëror përkatësisht fuqisë (shiko p. sh. Mahatma Gandi),
  • dhe (me një mënyrë të posaçme) madje humbjen e peshës, përkatësisht, kontrollin e peshës trupore.

Agjërimi fetar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Agjërimi në Bahaizëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Agjërimi në Budizëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Agjërimi në Hinduizëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Agjërimi në Islam[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Agjërimi në Islam nënkupton abstenimi apo "me u përmbajte nga një veprim"[1].

Zakonisht kjo nga besimtarët mysliman kuptohet përmbajtja nga ushqimi dhe pijet nga koha para zbardhjes së ditës në mëngjes gjer ne kohën e namazit të mbrëmjes donë të thotë gjer në kohën e fillimit të mbrëmjes. (Nga Imsaku gjer në Aksham). Agjërimi është obligativ në muajin e Ramazanit.

Agjërimi në Jainizëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Agjërimi në Judaizëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Agjërimi në Krishterim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në katolicizëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në ortodoksi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në protestantizëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zanafilla e agjërimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Agjërimi në Sikhizëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Agjërimi në politikë dhe grevat e urisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pasojat trupore pas agjërimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burime të thëna[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Teologu Ekrem Avdiu në programin e mëngjesit 9:24 24 shtator 2006 RTKlive