Jump to content

Agjencia e Sigurisë Ushtarake (Serbi)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Distinktivi i Agjencisë së Sigurisë Ushtarake.

Agjencia e Sigurisë Ushtarake (serbisht: Војнобезбедносна агенција / Vojnobezbednosna agencija, shkurt. ВБА / VBA) është një agjenci ushtarake serbe e sigurisë dhe kundërzbulimit nën Ministrinë e Mbrojtjes.

Direktiva e Agjencisë së Sigurisë Ushtarake është për të ofruar siguri në sistemin e mbrojtjes (planifikimin, organizimin dhe realizimin e detyrave dhe aktiviteteve që kanë të bëjnë me funksionin e kundërzbulimit dhe sigurisë).[1]

Misionet dhe Objektivat e Agjencisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Agjencia e Sigurisë Ushtarake ka për detyrë zbulimin, ndjekjen, ndalimin, shtypjen dhe përgjimin e kërcënimeve. Këto detyra janë:

 • Aktivitetet e zbulimit dhe të tjera të shërbimeve, organizatave dhe personave të huaj të drejtuara kundër Ministrisë së Mbrojtjes dhe Forcave të Armatosura të Serbisë,
 • Terrorizmi i brendshëm dhe ndërkombëtar dhe aktivitetet subversive të drejtuara kundër komandave, njësive dhe institucioneve të Ministrisë së Mbrojtjes dhe FSA.
 • Zbulon-heton-dokumenton
 • Veprat penale të drejtuara kundër Kushtetutës dhe sigurisë së Republikës së Serbisë, kundër njerëzimit dhe të drejtës ndërkombëtare, si dhe veprat penale me elemente të krimit të organizuar kur autorë të këtyre krimeve janë profesionistë ushtarakë ose civilë të punësuar në MM dhe SAF ose kur veprat e lartpërmendura të krimit janë të drejtuara kundër MM dhe SAF.

Brenda juridiksionit të saj, Agjencia e Sigurisë Ushtarake kryen ato detyra të përcaktuara në nenin 7 të Ligjit për Agjencitë e Sigurisë. Në bazë të ligjit, anëtarët e Agjencisë kanë kompetencë:

 • Mblidhni të dhëna (zbatimi i metodave dhe mjeteve të veçanta për mbledhjen e të dhënave në nenin 22-32 sekret)
 • Për të regjistruar të dhënat
 • Përdorimi i armëve dhe mjeteve të tjera të forcës (neni 36)
 • Zbatoni autorizimin e dhënë nga policia në përputhje me Ligjin për Veprat Penale (neni 8, neni 3).

Histori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1946–1992[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 31 janar 1946, pas miratimit të Kushtetutës së Republikës Federative të Jugosllavisë, u krijua Departamenti i Sigurimit të Shtetit. Më 13 mars 1946, seksioni i tretë i Departamentit të Sigurimit të Shtetit u anulua dhe u shndërrua në shërbimin e sigurimit ushtarak me emrin Shërbimi i Kundërzbulimit. Më 1 mars 1948, Drejtoria e Departamentit të Kundërzbulimit bëhet pjesë e GS të Ushtrisë Jugosllave dhe bëhet departamenti XII.

Më 23 mars 1955, shërbimi i kundërzbulimit u riemërua në Organet e Sigurimit. Nga GS, organet e sigurisë u zhvendosën në Sekretariatin Shtetëror për Mbrojtjen Kombëtare (i njohur më vonë si Sekretariati Federal për Sigurinë Kombëtare). Organet e sigurisë u shkëputën në komanda, njësi dhe institucione të tjera të ushtrisë.

1992–2002[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 20 maj 1992 kur u krijua Ushtria e RF të Jugosllavisë, organet e sigurisë iu bashkëngjitën GS të Ushtrisë Jugosllave.

2002–tani[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në bazë të Aktit për Shërbimet e Sigurisë të Republikës Federale të Jugosllavisë, i miratuar më 3 korrik 2002, Organet e Sigurisë u riemëruan në Agjencinë e Sigurisë Ushtarake. Kjo Agjenci më pas u zhvendos dhe iu bashkëngjit Ministrisë së Mbrojtjes, duke u bërë kështu njësia e saj organizative. Reforma e agjencive të sigurisë ushtarake filloi me miratimin e Aktit për Shërbimet e Sigurisë (3 korrik 2002) dhe duke formuar Agjencinë e Sigurisë Ushtarake (1 janar 2004). Ndryshimet më të rëndësishme janë renditur më poshtë:

 • Shërbimet e sigurisë ushtarake janë në varësi të drejtpërdrejtë të Ministrit të Mbrojtjes dhe jo të Shefit të Shtabit të Përgjithshëm,
 • Metodat e veçanta në punën e Agjencisë së Sigurisë Ushtarake lejohen vetëm me vendim të Gjykatës,
 • Janë futur mekanizmat e kontrollit civil demokratik,
 • Janë zhvilluar funksionet e kundërzbulimit dhe MP.

Pas shpërbërjes së Administratës së Sigurisë, agjencisë ushtarake të kundërzbulimit të RF të Jugosllavisë, në bazë të vendimit për ndryshim organizativ dhe mobilizues u krijuan dy agjenci të veçanta. Këto dy janë: Agjencia e Inteligjencës Ushtarake (VOA) dhe Agjencia e Sigurisë Ushtarake (VBA). Agjencia e Sigurisë Ushtarake u krijua zyrtarisht më 1 shtator 2003.

Me urdhër të Ministrit të Mbrojtjes më 29 shtator 2003, u formua Agjencia e Sigurimit Ushtarak si njësi organizative në kuadër të Ministrisë së Mbrojtjes. Më 23 dhjetor 2004, Agjencia e Sigurisë Ushtarake iu prezantua publikut si njësi e pavarur organizative e Ministrisë së Mbrojtjes. Agjencia e Sigurisë Ushtarake ka filluar funksionimin që nga 1 janari 2004.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Military Security Agency", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-09, marrë më 2023-01-24