Ministria e Mbrojtjes (Serbi)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stema e Ministrisë së Mbrojtjes së Serbisë

Ministria e Mbrojtjes (serbisht: Министарство одбране, romanizuar: Ministarstvo odbrane) e Republikës së Serbisë, është ministria në Qeverinë e Serbisë e cila është e ngarkuar për mbrojtjen e Serbisë nga kërcënimet e brendshme dhe të jashtme ushtarake. Ministri aktual është Millosh Vuçeviq, në detyrë që nga 26 tetori 2022.

Ministria përdor ndërtesën "B" të ndërtesës së ish-Ministrisë së Mbrojtjes Jugosllave si seli të saj.

Organizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ky është organizimi në kuadër të Ministrisë së Mbrojtjes:

 • Ministri i Mbrojtjes
  • Kabineti i Ministrave
   • Seksioni për protokollin
  • Sekretarët e shtetit
   • Departamenti për situata emergjente
   • Departamenti për Buxhet dhe Financa
  • Departamenti për Marrëdhënie me Publikun
  • Shtabi i Përgjithshëm
  • Sektori i Politikës së Mbrojtjes
   • Departamenti për organizim
   • Departamenti për planifikim strategjik
   • Departamenti për bashkëpunim ushtarak ndërkombëtar
   • Instituti për Kërkime Strategjike
  • Sekretariati
   • Departamenti për çështje juridike
   • Seksioni për çështjet operative
  • Sektori i Burimeve Njerëzore
   • Departamenti për personel
   • Departamenti për detyrimet ushtarake
   • Departamenti i Arsimit Ushtarak
   • Fondi i Sigurimeve Shoqërore Ushtarake
   • Universiteti i Mbrojtjes
  • Sektori i Burimeve Materiale
   • Departamenti i Logjistikës
   • Instituti Gjeografik Ushtarak "Gjeneral Stevan Boshkoviq"
   • Departamenti i Prokurimit
   • Departamenti i teknologjive mbrojtëse
   • Instituti Teknik Ushtarak
   • Instituti i Remontit Teknik "Gjurgje Dimitrijeviq-Đura"
   • Departamenti i Përgjithshëm i Logjistikës
    • Institucioni ushtarak "Karagjorgjeva"
    • Institucioni ushtarak "Moroviq"
    • Institucioni ushtarak "Dedinje"
    • Institucioni ushtarak "Morava"
    • Institucioni ushtarak "Tara"
    • Institucioni ushtarak "Vrnjaçka Banja"
   • Departamenti i Kujdesit Shëndetësor
    • Qendra Mjekësore Ushtarake në Beograd
    • Spitali Ushtarak i Novi Sadit
    • Spitali Ushtarak i Nishit
    • Farmacia qendrore
    • Komisioni Mjekësor Ushtarak
   • Departamenti i Infrastrukturës
    • Drejtoria për ndërtim
     • Institucioni ndërtimor ushtarak "Beograd"
     • Institucioni ushtarak për mirëmbajtjen e ndërtesave dhe banesave "Beograd-2"
    • Drejtoria për ndërtim-konsulencë urbane
     • Qendra e ndërtimit ushtarak "Beograd"
     • Qendra e ndërtimit ushtarak "Niš"
   • Seksioni i Transportit
   • Akademia Mjekësore Ushtarake
  • Agjencia e Inteligjencës Ushtarake
  • Agjencia e Sigurisë Ushtarake

Lista e Ministrave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ministrat e Ushtrisë (1862-1918)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kjo është një listë e të gjithë Ministrave të Ushtrisë (dhe Ministrave në detyrë të Ushtrisë) të Principatës së Serbisë dhe Mbretërisë së Serbisë nga krijimi i postit në 1862 deri në krijimin e Jugosllavisë pas Luftës së Parë Botërore, në fund të vitit 1918. Lista vazhdon si Lista e Ministrave të Mbrojtjes të Jugosllavisë.

  People's Radical Party   Serbian Progressive Party   Independent Radical Party   Non-party

Minister

(Birth–Death)

Took office Left office Monarch
Principality of Serbia (1815–1882)
  Hippolyte MondainИполит Монден(1811–1900) 10 April 1862 2 April 1865 Prince

Mihailo

  Milivoje Petrović BlaznavacМиливоје Петровић Блазнавац(1824–1873) 2 April 1865 21 June 1868
  Jovan BelimarkovićЈован Белимарковић(1827–1906) 21 June 1868 10 August 1872 Prince

Milan

  Milivoje Petrović BlaznavacМиливоје Петровић Блазнавац(1824–1873) 10 August 1872 23 March 1873
  Jovan BelimarkovićЈован Белимарковић(1827–1906) 23 March 1873 2 April 1873
  Milojko LešjaninМилојко Лешјанин(1830–1896) 2 April 1873 22 October 1873
  Kosta ProtićКоста Протић(1831–1892) 22 October 1873 19 August 1875
  Tihomilj NikolićТихомиљ Николић(1832–1886) 19 August 1875 4 November 1876
  Sava GrujićСава Грујић(1840–1913) 4 November 1876 1 October 1878
  Jovan MiškovićЈован Мишковић(1844–1908) 1 October 1878 21 October 1880
  Milojko LešjaninМилојко Лешјанин(1830–1896) 21 October 1880 12 February 1882
Kingdom of Serbia (1882–1918)
  Tihomilj NikolićТихомиљ Николић(1832–1886) 12 February 1882 21 September 1883 King

Milan I

  Jovan PetrovićЈован Петровић 21 September 1883 24 November 1885
  Dragutin FilipovićДрагутин Филиповић 24 November 1885 23 March 1886
  Đura HorvatovićЂура Хорватовић(1835–1895) 23 March 1886 5 February 1887
  Petar TopalovićПетар Топаловић 5 February 1887 1 June 1887
  Antonije BogičevićАнтоније БогићевићActing 1 June 1887 5 July 1887
width="5px" style="background: #404371
" | 
Sava GrujićСава Грујић(1840–1913) 5 July 1887 14 April 1888
  Kosta ProtićКоста Протић(1831–1892) 14 April 1888 22 February 1889
  Dimitrije ĐurićДимитрије Ђурић(1838–1893) 22 February 1889 16 March 1890 King

Aleksandar I

width="5px" style="background: #404371
" | 
Sava GrujićСава Грујић(1840–1913) 16 March 1890 11 February 1891
  Radovan MiletićРадован Милетић 11 February 1891 7 May 1891
  Jovan PraporčetovićЈован Прапорчетовић 7 May 1891 21 March 1892
  Dimitrije ĐurićДимитрије Ђурић(1838–1893) 21 March 1892 9 August 1892
  Antonije BogićevićАнтоније Богићевић 9 August 1892 1 April 1893
width="5px" style="background: #ABC8C0
" | 
Dragutin FranasovićДрагутин Франасовић(1842–1914) 1 April 1893 4 June 1893
width="5px" style="background: #404371
" | 
Sava GrujićСава Грујић(1840–1913) 4 June 1893 12 January 1894
  Milovan S. PavlovićМилован Павловић(1842–1903) 12 January 1894 25 June 1895
width="5px" style="background: #ABC8C0
" | 
Dragutin FranasovićДрагутин Франасовић(1842–1914) 25 June 1895 17 December 1896
  Jovan MiškovićЈован Мишковић(1844–1908) 17 December 1896 11 October 1897
  Dragomir VučkovićДрагомир Вучковић 11 October 1897 10 December 1899
  Jovan AtanackovićЈован Атанацковић(1848–1921) 10 December 1899 12 July 1900
  Miloš VasićМилош Васић(1859–1935) 12 July 1900 27 April 1901
  Božidar JankovićБожидар Јанковић(1849–1920) 27 April 1901 3 August 1901
  Čedomilj MiljkovićЧедомиљ Миљковић 3 August 1901 21 December 1901
  Vasilije AntonićВасилије Антонић(1860–1929) 21 December 1901 7 October 1902
  Milovan PavlovićМилован Павловић(1842–1903) 7 October 1902 29 May 1903
  Jovan AtanackovićЈован Атанацковић(1848–1921) 29 May 1903 2 August 1903 King

Petar I

  Leonid SolarevićЛеонид Соларевић(1854–1929) 2 August 1903 21 September 1903
  Milan AndrejevićМилан Андрејевић(1853–1916) 21 September 1903 26 January 1904
  Radomir PutnikРадомир Путник(1847–1917) 26 January 1904 16 May 1905
  Vasilije AntonićВасилије Антонић(1860–1929) 16 May 1905 1 March 1906
width="5px" style="background: #404371
" | 
Sava GrujićСава Грујић(1840–1913) 1 March 1906 17 April 1906
  Radomir PutnikРадомир Путник(1847–1917) 17 April 1906 30 March 1908
  Stepa StepanovićСтепа Степановић(1856–1929) 30 March 1908 23 December 1908
  Mihailo ŽivkovićМихаило Живковић(1856–1930) 23 December 1908 1 October 1909
width="5px" style="background: #727497
" | 
Ljubomir StojanovićЉубомир СтојановићActing(1860–1930) 1 October 1909 11 October 1909
  Milutin MarinovićМилутин Мариновић 11 October 1909 4 March 1910
  Ilija GojkovićИлија Гојковић(1854–1917) 4 March 1910 24 February 1911
  Stepa StepanovićСтепа Степановић(1856–1929) 24 February 1911 22 May 1912
  Radomir PutnikРадомир Путник(1847–1917) 22 May 1912 19 September 1912
  Radivoje BojovićРадивоје Бојовић(1864–1948) 19 September 1912 3 January 1913
  Miloš BožanovićМилош Божановић(1863–1922) 3 January 1913 4 January 1914
  Dušan StefanovićДушан Стефановић(1870–1951) 4 January 1914 22 November 1914
width="5px" style="background: #404371
" | 
Nikola PašićНикола ПашићActing(1845–1926) 22 November 1914 14 December 1914
  Radivoje BojovićРадивоје Бојовић(1864–1948) 14 December 1914 6 December 1915
  Božidar TerzićБожидар Терзић(1867–1939) 6 December 1915 31 May 1918
width="5px" style="background: #404371
" | 
Stojan ProtićСтојан ПротићActing(1857–1923) 31 May 1918 24 June 1918
  Mihailo RašićМихаило Рашић(1858–1932) 24 June 1918 1 December 1918

Ministrat e Mbrojtjes (1991-1993; 2006-tani)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kjo listë përfshin Ministrat e Mbrojtjes nga viti 1991 deri në 1993, dhe pas shpërbërjes së Unionit Shtetëror të Serbisë dhe Malit të Zi në 2006. Për ministrat e mëparshëm, shih Ministrinë e Mbrojtjes (Jugosllavi).

Partitë Politike:   n-p   DS   SNS   PS

Stampa:Officeholder table end

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Portrait Minister Mori detyrën U largua nga zyra Koha në zyrë Partia Kabineti
1
Miodrag Jokić
Jokić, MiodragMiodrag Jokić
(born 1935)
11 February 199131 July 1991Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshmeIndependentZelenović
2
Tomislav Simović
Simović, TomislavTomislav Simović
(born 1933)
31 July 199123 December 1991Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshmeIndependentZelenović
3
Marko Negovanović
Negovanović, MarkoMarko Negovanović
(born 1935)
23 December 19916 November 1993Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshmeIndependentBožović
Šainović
Part of Ministry of Defence of Yugoslavia
4
Zoran Stanković
Stanković, ZoranZoran Stanković
(1954–2021)
4 June 200615 May 2007Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshmeIndependentKoštunica I
5
Dragan Šutanovac
Šutanovac, DraganDragan Šutanovac
(born 1968)
15 May 200727 July 2012Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshmeDSKoštunica II
Cvetković
6
Aleksandar Vučić
Vučić, AleksandarAleksandar Vučić
(born 1970)
27 July 20122 September 2013Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshmeSNSDačić
7
Nebojša Rodić
Rodić, NebojšaNebojša Rodić
(born 1953)
2 September 201327 April 2014Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshmeSNSDačić
8
Bratislav Gašić
Gašić, BratislavBratislav Gašić
(born 1967)
27 April 20145 February 2016Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshmeSNSVučić I
Dušan Vujović
Vujović, DušanDušan Vujović
(born 1960)
Acting
5 February 20162 March 2016Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshmeIndependentVučić I
9
Zoran Đorđević
Đorđević, ZoranZoran Đorđević
(born 1970)
2 March 201629 June 2017Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshmeSNSVučić III
10
Aleksandar Vulin
Vulin, AleksandarAleksandar Vulin
(born 1972)
29 June 201728 October 2020Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshmePSBrnabić
11
Nebojša Stefanović
Stefanović, NebojšaNebojša Stefanović
(born 1976)
28 October 202026 October 2022Gabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshmeSNSBrnabić II
12
Miloš Vučević
Vučević, MilošMiloš Vučević
(born 1974)
26 October 2022IncumbentGabim: Neojitet vit, muaj, datë e vlefshmeSNSBrnabić III