Jump to content

Ushtria Serbe

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stema e Forcave Tokësore Serbe

Ushtria Serbe (sërbisht: Копнена војска Србије Kopnena vojska Srbije "Forca Tokësore Serbe") është forca tokësore dhe përbërësi më i madh i Forcave të Armatosura Serbe.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fillimisht u themelua në vitin 1830 si Ushtria e Principatës së Serbisë dhe pas pavarësisë së Serbisë ajo u rrit në madhësi dhe u riemërua Ushtria Mbretërore Serbe. Pas Luftës së Parë Botërore, ajo u inkorporua në Ushtrinë Mbretërore Jugosllave të sapokrijuar, e cila u shndërrua në Forcat Tokësore JugosllaveUshtrisë Popullore Jugosllave pas Luftës së Dytë Botërore. Ushtria serbe në formën e saj aktuale ka qenë aktive që nga viti 2006 kur Serbia rivendosi pavarësinë e saj.

Misionet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ushtria Serbe është përgjegjëse për mbrojtjen e sovranitetit dhe integritetit territorial të Serbisë nga armiqtë e huaj; pjesëmarrja në operacionet paqeruajtëse; dhe ofrimin e ndihmës humanitare dhe ndihmës në fatkeqësi.

Ushtria, dmth batalionet e këmbësorisë të brigadave të saj 2, 3 dhe 4 kanë për detyrë të sigurojnë Zonën e Sigurisë Tokësore 384km të gjatë dhe 5km të gjerë përgjatë vijës administrative midis Serbisë dhe Kosovës me mbi 20 kampe dhe postblloqe sigurie.

Struktura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ushtria Serbe përbëhet nga 6 brigada, 6 batalione të pavarura të lidhura drejtpërdrejt me Komandën e Ushtrisë, si dhe nga Instituti i Riparimit Teknik dhe Qendra e Trajnimit Operacional Shumëkombësh. 4 brigadat kryesore të ushtrisë përbëhen nga deri në 10 batalione, duke përfshirë: 1 batalion komandues, 1 batalion të blinduar, 2 batalione të mekanizuar, 2 batalione këmbësorie, 1 batalion artilerie vetëlëvizëse, 1 batalion artilerie vetëlëvizëse raketore të shumfishtë, 1 batalion i mbrojtjes ajrore, 1 batalion inxhinierik dhe 1 batalion logjistik.

Struktura e Ushtrisë Serbe.
 • Komanda e Ushtrisë
  • Batalioni i 3-të i Policisë Ushtarake (Nish)
  • Batalioni i 5-të i Policisë Ushtarake (Beograd)
  • Batalioni NBC i 246-të (Krushevc)
  • Batalioni i 21-të i Sinjalit (Nish)
  • Batalioni i Tankeve T-72M (Nish)
  • Batalioni i Blinduar i Zbulimit (Nish)
 • Brigada e 2-të
  • Batalioni i 20-të i Komandës (Kraljeva)
  • Batalioni i 21-të i Këmbësorisë (Rashka)
  • Batalioni i 22-të i Këmbësorisë (Požega)
  • Batalioni i 23-të i Artilerisë Vetëlëvizëse (Kraljeva)
  • Batalioni i 24-të i Artilerisë së Raketave të Mhumëfishta Vetëlëvizës (Valjevo)
  • Batalioni i 25-të i Artilerisë së Mbrojtjes Ajrore (Kraljeva)
  • Batalioni i 26-të i Tankeve (Kraljeva)
  • Batalioni i 27-të i Mekanizuar (Kraljeva)
  • Batalioni i 28-të i Mekanizuar (Novi Sad)
  • Batalioni i 29-të i Logjistikës (Kraljeva)
  • Batalioni i 210-të i Inxhinierëve (Kraljeva)
 • Brigada e 3-të
  • Batalioni i 30-të i Komandës (Nish)
  • Batalioni i 31-të i Këmbësorisë (Zajeçar)
  • Batalioni i 32-të i Këmbësorisë (Zajeçar)
  • Batalioni i 33-të i Artilerisë së Hausit Vetëlëvizës (Nish)
  • Batalioni i 34-të i Artilerisë së Raketave të Shumëfishta (Nish)
  • Batalioni i 35-të i Artilerisë së Mbrojtjes Ajrore (Nish)
  • Batalioni i 36-të i Tankeve (Nish)
  • Batalioni i 37-të i Mekanizuar (Kurshumlia)
  • Batalioni i 38-të i Mekanizuar (Kurshumlia)
  • Batalioni i 39-të i Logjistikës (Nish)
  • Batalioni i 310-të i Inxhinierëve (Prokuplje)
Ushtarët e Ushtrisë Serbe gjatë stërvitjes së Kombinuar 2015 Resolve IV në Qendrën e Përbashkët Shumëkombëshe të Gatishmërisë së Ushtrisë Amerikane në Gjermani.
Ushtarët e Ushtrisë Serbe gjatë stërvitjes së Vëllazërisë Sllave 2018 në Qendrën e Trajnimit të Ushtrisë Ruse Rayevsky në Rusi.
 • Brigada e Artilerisë së Përzier
  • Batalioni Komandues (Nish)
  • Batalioni i 1-të i Artilerisë së Topave-houitzer (Nish)
  • Batalioni i 2-të i Artilerisë së Topave (Nish)
  • Batalioni i 3-të i Artilerisë së Topave (Nish)
  • Batalioni i 4-të i Artilerisë së Topave (Nish)
  • Batalioni i Artilerisë Vetëlëvizëse Topave-Houitzer (Nish)
  • Batalioni i Artilerisë së Përzier të Raketave (Nish)
  • Batalioni i 69-të i Logjistikës (Nish)
 • Qendra e Trajnimit të Operacioneve Shumëkombëshe
 • Instituti i Remontit Teknik "Çaçak"

Pajisjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tanku kryesor i betejës M-84.

Lista e Plotë në Anglisht: Lista e pajisjeve të Forcave të Armatosura të Serbisë

Transportuesi i blinduar i personelit Lazar

Automjetet e Blinduara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Obusi vetëlëvizës Nora B52.

Artileria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sistemi i raketave tokë-ajër me rreze të shkurtër veprimi PASARS-16.

Lufta Anti-Tank[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Anijet e flotiljes së lumit.

Mbrojtja Ajrore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pushkë sulmi, Zastava M21.

Anijet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Minahedhës i Klasës Neštin - 4
 • Anija Patrulluese e Lumit Tip 20 Biscaya - 3
 • Artizanale Ulje të Tipit 22 441 - 5
 • Anije Patrullimi e Lumit - 4
 • Cisternë - 1
 • Enë Degausing - 1
 • Varkë e Ngurtë me Fryrje RIB 720 - 10

Armët e Zjarrit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Renditja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Oficerët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të Regjistruar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]