Jump to content

Mortaja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ushtarët e Ushtrisë së Shteteve të Bashkuara qëllojnë një mortajë 120mm gjatë Luftës në Afganistan.

Një mortajë është zakonisht një armë e thjeshtë, e lehtë, e lëvizshme nga njeriu, e mbushur në grykë, e përbërë nga një tub metalik me vrima të lëmuara (megjithëse disa modele përdorin një pushkë me tytë) të fiksuar në një pllakë bazë (për të përhapur zmbrapsjen) me një peshë të lehtë montimi bipod dhe një pamje. Ajo lëshon predha shpërthyese (teknikisht të quajtura bomba) në trajektore balistike me hark të lartë. Mortajat zakonisht përdoren si armë zjarri indirekte për mbështetje të afërt me zjarr me një shumëllojshmëri municionesh.