Municioni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Krahasimi i Fishekëve të Kalibrave të Ndryshëm.

Municioni është materiali i shkrepur, i shpërndarë, i hedhur ose i shpërthyer nga çdo armë ose sistem armatimi. Municioni është si armë shpenzuese (p.sh., bomba, raketa, granata, mina tokësore) dhe pjesë përbërëse e armëve të tjera që krijojnë efektin mbi një objektiv (p.sh., plumba dhe predha luftarake).

Qëllimi i municionit është të projektojë një forcë kundër një objektivi të përzgjedhur që të ketë një efekt (zakonisht, por jo gjithmonë, vdekjeprurës). Një shembull i municionit është fisheku i armës së zjarrit, e cila përfshin të gjithë komponentët e nevojshëm për të dhënë efektin e armës në një paketë të vetme. Deri në shekullin e 20-të, pluhuri i zi ishte shtytësi më i zakonshëm i përdorur, por tani është zëvendësuar pothuajse në të gjitha rastet nga komponimet moderne.

Municionet vijnë në një gamë të madhe madhësish dhe llojesh dhe shpesh janë të dizajnuara për të punuar vetëm në sisteme specifike të armëve. Megjithatë, ekzistojnë standarde të njohura ndërkombëtarisht për disa lloje municionesh (p.sh., 5.56×45 mm NATO) që mundësojnë përdorimin e tyre nëpër armë të ndryshme dhe nga përdorues të ndryshëm. Ekzistojnë gjithashtu lloje specifike të municioneve që janë krijuar për të pasur një efekt të specializuar mbi një objektiv, si p.sh. predha blind-shpuese dhe municione gjurmuese, të përdorura vetëm në rrethana të caktuara. Municioni zakonisht etiketohet ose ngjyroset në një mënyrë specifike për të ndihmuar në identifikimin e tij dhe për të parandaluar që llojet e gabuara të municioneve të përdoren aksidentalisht ose në mënyrë të papërshtatshme.[1]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Ammunition", Wikipedia (në anglisht), 2022-11-30, marrë më 2022-12-17