Pançeva

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shkolla e mesme e elektroteknikës “Nikola Tesla” në Pançevë

Pançeva (Serbisht cirilik: Панчево, Pančevo) është një qytet dhe qendra administrative e distriktit të Banatit jugorKrahinën Autonome të Vojvodinës, Serbi.

Ndodhet në brigjet e lumenjve Tamiš dhe Danub, në pjesën jugore të rajonit të Banatit. Që nga regjistrimi i vitit 2011, 123.414 njerëz kanë jetuar në zonën administrative të Pançevës. Pançeva është qyteti i katërt më i madh në Vojvodinë dhe i nënti më i madhi në Serbi për nga popullsia.

Pançeva u përmend për herë të parë në 1153 dhe u përshkrua si një vend i rëndësishëm tregtar. Ai fitoi statusin e një qyteti në 1873 pas shpërbërjes së Kufirit Ushtarak në atë rajon. Për pjesën më të madhe të periudhës së saj, ajo ishte pjesë e Mbretërisë së Hungarisë dhe pas vitit 1920 u bë pjesë e Mbretërisë së Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve, e cila u riemërua në vitin 1929 në Jugosllavi. Që atëherë me një ndërprerje ishte pjesë e disa shteteve jugosllave dhe pas shpërbërjes së fundit në vitin 2003, është pjesë e shtetit pasardhës, Serbisë. Pançeva shquhet për të qenë multietnike, serbët (dhe gjermanët deri në vitin 1945) kanë qenë grupi etnik dominues që nga shekulli i 16-të dhe që nga viti 2011 ata përbëjnë 80% të popullsisë së përgjithshme të qytetit.

Pançeva është një qytet me ngjarje dhe monumente të pasura kulturore, dhe në të kaluarën, ka qenë gjithashtu një vend xhirimi për shumë prodhime filmike kombëtare dhe ndërkombëtare. Që nga viti 2003 në qytet është organizuar një karnaval ndërkombëtar dhe multikulturor. Është gjithashtu qendra kryesore ekonomike e rajonit të Banatit Jugor dhe ekonomia e tij është gjithashtu e lidhur kryesisht me ekonominë e Beogradit. Fabrika HIP ndodhet në Pançevë si dhe UTVA e cila u dëmtua rëndë gjatë bombardimeve të Jugosllavisë në vitin 1999. Pançeva është gjithashtu e njohur për fabrikën e birrës dhe fabrikën e mëndafshit, të cilat u themeluan në fillim të shekullit të 18-të, si dhe për fabrikën e llambave të cilat janë të gjitha tani të zhdukura. Pançeva është gjithashtu shtëpia e shumë objekteve historike, muzeumeve dhe parqeve.

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]