Jump to content

Agjencia e Sigurisë së Izraelit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Agjencia e Sigurisë së Izraelit (hebraisht: Sherut haBitaẖon haKlali '; arabisht: jihāz al'amn al`ami), i njohur më mirë me akronimet Shabak (hebraisht: שב״כ; arabisht: شاباك) ose Shin Bet (nga termi hebraik për "Shërbimin e Sigurisë"), është shërbimi i brendshëm i sigurisë së Izraelit. Motoja e tij është "Magen veLo Yera'e" (hebraisht: מָגֵן וְלֹא יֵרָאֶה, fjalë-për-fjalë. 'mburoja e padukshme'). Selia e Shin Bet ndodhet në veriperëndim të Tel Avivit, në veri të Parkut Jarkon.

Është 1 nga 3 organizatat kryesore të komunitetit të inteligjencës izraelite, së bashku me Aman (inteligjencën ushtarake) dhe Mossad (shërbimin e inteligjencës së huaj).