Agjencia e zbatimit të ligjit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Scotland Yard, selia e Policisë Metropolitane, agjencia e zbatimit të ligjit në Londër, Angli.

Një agjenci për zbatimin e ligjit (LEA) është çdo agjenci qeveritare përgjegjëse për zbatimin e ligjeve.

Juridiksioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

QLA-të të cilat kanë aftësinë e tyre për të zbatuar kompetencat e tyre të kufizuara në një farë mënyre thuhet se veprojnë brenda një juridiksioni.

LEA-të do të kenë një formë kufizimi gjeografik në aftësinë e tyre për të zbatuar kompetencat e tyre. LEA mund të jetë në gjendje t'i zbatojë kompetencat e veta brenda një vendi, për shembull, Byroja e Alkoolit, Duhanit, Armëve të Zjarrit dhe Eksplozivëve të Shteteve të Bashkuara ose Administratës së saj të Zbatimit të Drogës; brenda një divizioni të një vendi, për shembull Policia e shtetit Australian të Queensland; ose në një koleksion vendesh, për shembull organizatat ndërkombëtare si Interpoli, ose Europoli i Bashkimit Evropian.

QLA-të që veprojnë në një grup vendesh priren të ndihmojnë në aktivitetet e zbatimit të ligjit, në vend që të zbatojnë drejtpërdrejt ligjet, duke lehtësuar shkëmbimin e informacionit të nevojshëm për zbatimin e ligjit ndërmjet QLA-ve brenda atyre vendeve, për shembull Europol nuk ka kompetenca ekzekutive.

Mbulimi juridiksional i kompetencave joekzekutive të Europolit

Ndonjëherë juridiksioni i një QLA përcaktohet nga kompleksiteti ose serioziteti i mospërputhjes me një ligj. Disa vende përcaktojnë juridiksionin në këto rrethana me anë të politikave dhe shpërndarjes së burimeve ndërmjet agjencive, për shembull në Australi, Policia Federale Australiane merr përsipër çështje komplekse serioze që i referohen asaj nga një agjenci dhe agjencia do të ndërmarrë hetimet e veta më pak serioze ose çështjet komplekse me konsensus, ndërsa vendet e tjera kanë ligje që vendosin juridiksionin, për shembull në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, disa çështje kërkohen me ligj që t'u referohen agjencive të tjera nëse janë të një niveli të caktuar serioziteti ose kompleksiteti, për shembull të kryqëzuara Rrëmbimi i kufirit shtetëror në Shtetet e Bashkuara është përshkallëzuar në Byronë Federale të Hetimit. Diferencimi i juridiksionit bazuar në seriozitetin dhe kompleksitetin e mospërputhjes qoftë me ligj, qoftë nga politika dhe konsensusi mund të bashkëjetojnë në vende.

Një QLA që ka një gamë të gjerë kompetencash, por aftësia e të cilit është e kufizuar gjeografikisht, zakonisht në një zonë që është vetëm pjesë e një vendi, zakonisht quhet  polici lokale ose polici territoriale. QLA-të e tjera kanë një juridiksion të përcaktuar nga lloji i ligjeve që ata zbatojnë ose ndihmojnë në zbatimin e tyre. Për shembull, Interpoli nuk punon me çështje politike, ushtarake, fetare ose racore.

Juridiksioni i një QLA zakonisht përfshin gjithashtu organet drejtuese që ata mbështesin dhe vetë LEA-në.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]