Jump to content

Agjenti inteligjent

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

inteligjencën artificiale, një agjent inteligjent është çdo gjë që percepton mjedisin e tij, ndërmerr veprime në mënyrë autonome për të arritur qëllimet dhe mund të përmirësojë performancën e tij me mësim ose mund të përdorë njohuritë. Ato mund të jenë të thjeshta ose komplekse - një termostat konsiderohet një shembull i një agjenti inteligjent, siç është një qenie njerëzore, dhe çdo sistem që plotëson përkufizimin, si një firmë, një gjendje ose një biome.

Diagrami i thjeshtë i agjentit refleks[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tekstet kryesore e Inteligjencës Artificiale përcaktojnë[1] "inteligjencën artificiale" si "studimin dhe dizajnimin e agjentëve inteligjentë", një përkufizim që e konsideron sjelljen e drejtuar nga qëllimi si thelbin e inteligjencës. Agjentët e drejtuar nga qëllimi përshkruhen gjithashtu duke përdorur një term të huazuar nga ekonomia, "agjent racional",

"Funksioni objektiv" i një agjenti përfshin të gjitha qëllimet e agjentit inteligjent. Një agjent i tillë është krijuar për të krijuar dhe ekzekutuar çfarëdo plani që, pas përfundimit, do të maksimizojë vlerën e pritur të funksionit objektiv. Për shembull, një agjent mësimor përforcues ka një "funksion shpërblimi" që lejon programuesit të formësojnë sjelljen e dëshiruar të agjentit inteligjent dhe një funksion fitnesi formon sjelljen e një algoritmi evolucionar.

Burimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Russell, Stuart J. (2003). Artificial intelligence : a modern approach. Peter Norvig, John Canny (bot. Second edition). Upper Saddle River, N.J. ISBN 0-13-790395-2. OCLC 51325314. {{cite book}}: |edition= ka tekst shtesë (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)