Agnes Torres

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Agnes Torres ishte një grua transgjinore e cila mori pjesë në kërkimin shkencor të Harold Garfinkel në fund të viteve 60’, duke u bërë në këtë mënyrë pjesë e një diskutimi të thellë mbi identitetin transgjinor në sociologji.

Fillimet në jetë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Agnes lindi në 1939 me tipare fizike mashkullore dhe iu paracaktua seksi mashkull në lindje, edhe pse identifikohej me gjininë e pëkundërt të seksit të saj. Kur Garfinkel e takoi atë, ajo kishte penis dhe testikuj të kombinuara me praninë e gjoksit të zhvilluar. Në moshën 17 vjeçare ajo nis të vishet si vajzë. Ajo dëshironte të realizonte kirurgjinë që do të eleminonte organin gjenital mashkullor duke e zëvendësuar me vaginën. Agnes ishte më e vogla ndër 4 fëmijët e familjes dhe kishte mbështetjen e mamasë së saj në lidhje me identitetin e saj gjinor. I ati i Agnes u largua nga jeta kur ajo ishte vetëm 8 vjeçare ndërsa mamaja duhet të punonte në vende të ndryshme për të mbajtur familjarët. Ajo u rrit në një familje katolike. Prej moshës 12 vjeçare Agnes nisi të marri pilula estrogjeni për të feminizuar trupin e saj. Në moshën 17 vjeçare ajo nisi të jetojë e identifikuar si vajzë. Ajo e realizoi ekzaminimin mjekësor në Portland, Oregon.