Xhemati Mysliman i Ahmedianve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Ahmadijja Muslim Xhamaat)
Flamuri Ahmedian
Minarja e bardhë në Qadian

Xhemati Mysliman Ahmedia (Ahmadiyya Muslim Jamaat) është një bashkësi muslimane, e themeluar në vitin 1889 nga Mirza Ghulam Ahmedi, i cili deklaroi se është Mesih i Premtuar dhe Imam Mehdiu. Ai pohoi që ishte pikërisht kjo kohë kur shenjat e ardhjes së Imam Mehdiut duke përfshirë dexhallin, janë përmbushur. Në anologji me hebrenjtë, të cilëve u erdhi Mesihu i tyre në shekullin e katërmbëdhjetë pas Profetit Musa, edhe muslimanëve po në këtë kohë do t'u vinte Mesihu i tyre. Ahmedianët besojnë se Profeti Isa ndërroi jetë në mënyrë natyrale[1], pasi i mbijetoi kryqëzimit[2] dhe pikërisht themeluesi i tyre është ai që ka ardhur në formën e Profetit Isa. Kurse një pjesë e madhe e muslimanëve besojnë se Profeti Isa është ngjitur fizikisht në qiell ku ende është i gjallë dhe do të kthehet fizikisht përpara kiametit.

Pas vdekjes së Mrza Ghulam Ahmedit, Xhemati Musliman Ahmedia u udhëhoq nga sistemi i Kalifatit. Aktualisht Mirza Masrur Ahmed është kalifi i tyre i pestë. Motoja e Xhematit Musliman Ahmedia është "dashuri për të gjithë, urrejtje për askënd". Mirza Masrur Ahmedi vizitoi parlamente të ndryshme të botës, duke përfshirë Capitol Hill, Parlamentin Evropian, Parlamentin Britanik etj., për t’u bërë thirrje liderëve të botës të punojnë në shmangien e një lufte tjetër botërore.

Të gjithë nën një Kalif[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Xhemati Musliman Ahmedia u themelua në vitin 1889.

Xhemati mbi të gjitha është organizatë islame. Para një shekulli Mirza Ghulam Ahmad kujtoi pasuesit e tij se Allahu kishte premtuar për të mbrojtur mesazhin e Islamit përmes Khalifatit (vazhdimësi shpirtërore e institucionit të pejgamberllëkut). Xhemati beson se vetëm vazhdimësia shpirtërore mund të mbajë vlerat e vërteta të Islamit dhe të bashkoj njerëzimin. Pesë krerët shpirtërorë kanë pasuar Mirza Ghulam Ahmad, i cili ndërroi jetë me 1908. Kalifi i pestë i Xhematit dhe kreu aktual shpirtëror është Mirza Masroor Ahmad dhe banon në Britaninë e Madhe. Nën udhëheqjen e tij shpirtërore, Xhemati deri më tani ka ndërtuar mbi 10.000 xhami, mbi 500 shkolla, dhe mbi 30 spitale. Xhemati Musliman Ahmedia ka përkthyer Kuranin e Shenjtë në mbi 60 gjuhë. Ky Xhemat po perhap mësime të vërteta të Islamit dhe mesazhin e paqes dhe të tolerancës, 24 orë në në ditë, permes kanalit televiziv satelitor (MTA), Internetit (alislam.org) dhe të materialeve të botuara (Islam International Publications). Ai ka qenë në ballë të aksioneve bamirëse në gjithë botën përmes një organizate të pavarur bamirëse, Humanity First.

Për shkaqe të interpretimeve të ndryshme rreth Mirza Ghulam Ahmad dhe misionit të tij që kishte pasur,në vitin 1914 vjen deri te ndarja e tyre në dy grupe: Xhemati Musliman Ahmedian dhe Ahmadiyya Anjuman Ischat-i Islam Lahore[3].

Çfarë është Ahmedijati[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Xhemati musliman Ahmedia është një lëvizje brenda Islamit. E themeluar në 1889, Xhemati Musliman Ahmedia përfshin mbi 193 vende si dhe tejkalon dhjetra miliona anëtarE. Selia e saj qendrore akutualishtë është në Britanin e Madhe.

Xhemati Musliman Ahmedia është e vetmja organizatë islame që besuan se Mesihu I shumë pritur ka ardhur në personin e Mirza Ghulam Ahmedit (1835-1908) nga Qadian. Ahmed deklaroi se ishte ardhja e dytë metaforike e Isait (a.s.) të Nazaretit sidhe udhëzimi hyjnor, ardhja e të cilit u paralajmerua nga ana e Pejgamberit të Islamit, Muhammedit a.s. Xhemati ynë beson se Allahu e dërgoi Ahmedin , si Isa a.s., për t'i dhënë fund luftërave fetare, të dënojë gjakderdhjen dhe të ringjallë parimet morale, drejtësinë dhe paqen. Ardhja e Ahmedit ka sjellë një epokë të paparë të ringjalljes islame. Ai liroi Islamin nga besimet dhe praktikat fanatike duke mbrojtur mësimet e vërteta dhe thelbësore të Islamit[4].

Parimet e Xhematit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Xhemati Musliman Ahmedia është organizatë udhëheqëse islame për të refuzuar kategorikisht terrorizmin në çdo formë. Me kalimin e një shekulli më parë, Ahmedi prerazi deklaroi se xhihadi agresive me shpatë nuk ka vend në Islam. Në vendin të tij, ai mësoi pasuesit e tij për të zhvilluar xhihadin pa gjak, intelektuale përmes pendës për të mbrojtur Islamin. Për këtë qëllim, Ahmedi shkroi mbi 80 libra dhe dhjetra mijra të letrave, e qindra leksione, dhe fitore në shumë debatet publike. Mbrojtja e tij rigoroze dhe racionale e Islamit shqetësoi të menduarit konvencional mysliman. Si pjesë e përpjekjeve për të ringjallur Islamin, Xhemati Musliman Ahmedia vazhdon të përhapë mësimet e Ahmedit për moderim dhe përmbajtje përkundër kundërshtimit të hidhur nga pjesë të botës myslimane.

Në mënyrë të ngjashme, Xhemati Musliman Ahmedia është e vetmja organizatë islame që miraton ndarjen e xhamis nga shteti. Para një shekulli Ahmedi mësoi pasuesit e tij për të mbrojtur të dyja shenjtëritë, te fesë dhe qeverisë, duke u bërë shpirtra të mirë si dhe qytetarë besnikë. Ai paralajmëroi kundër interpretimeve irracionale të Kuranit dhe keqinterpretimit të ligjit islam. Ai vazhdimisht shprehte shqetësimet e tij mbi mbrojtjen e të drejtave të krijesav të Allahut. Sot, ky Xhemat vazhdon të jetë një avokat universale për të drejtat e njeriut dhe për mbrojtje të pakicave të tjera fetare. Ai përkrah fuqizimin dhe arsimin e grave. Anëtarët e saj janë ndër respektuesit më të mëdhenjë të ligjit, ndër më të arsimuarit, dhe ndër më të angazhuarit në botën myslimane[5].

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ http://www.ahmadiyya-islam.org/al/artikuj/vdekja-e-isait-a-s-argumente-te-pathyeshme-nga-kurani-famelarte/
  2. ^ https://www.ahmadiyya-islam.org/al/artikuj/shpetimi-krishtit-nga-kryqezimi/
  3. ^ An Overview
  4. ^ Welcome to Ahmadiyyat, The True Islam by Dr. Karimullah Zirvi
  5. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 31 janar 2010. Marrë më 3 shkurt 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)